EK: Očekuje se da će u EU do 2017. doći još tri miliona izbjeglica

Komisija je navela da dolazak izbjeglica uzrokuje dodatne troškove vlada EU i da bi pozitivan uticaj na privredu EU mogao da se očekuje narednih godina
1 komentar(a)
Izbjeglice, Foto: Reuters
Izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2015. 12:28h

Evropska komisija saopštila je danas da do 2017. godine predviđa dolazak u Evropsku uniju (EU) oko tri miliona izbjeglica koji će napustiti domove zbog konflikta u svojim zemljama, javile su svjetske agencije.

"Očekuje se dolazak oko tri miliona izbeglica u EU do 2017. godine", navodi se u izvještaju Komisije o ekonomskim predviđanjima.

"U EU je već došlo oko 700.000 izbjeglica a dodatnih tri miliona se tek očekuje", dodaje se u opširnom izvještaju na 200 strana.

Komisija je navela da dolazak izbjeglica uzrokuje dodatne troškove vlada EU i da bi pozitivan uticaj na privredu EU mogao da se očekuje narednih godina.

"Stvarni uticaj na nacionalne budžete je još teško predvidjeti jer ne postoje potpuni i pouzdani podaci o broju dolaska izbjeglica i koliko će njih ostati u zemljama EU", dodaje se u izvještaju.

Komisija je ocijenila da bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u EU trebalo da bude od 0,2 do 0,23 odsto do 2017. godine, uzimajući u obzir dodatnu javnu potrošnju i pružanje dodatne pomoći na tržištu rada.

Bonus video: