CSU: Njemačka će zatvoriti granice

Ul je, istovremeno, međutim, ocijenio da Merkelova želi da ostane na položaju.
2 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2015. 10:27h

Ekspert za unutrašnju politiku bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Hans-Peter Ul izjavio je danas da Angela Merkel ne može ostati kancelar, ako ne priznaje zahtjeve većine Njemaca i naglasio da će Njemačka zatvoriti granice.

"Zatvaranje granice će biti sa Markelovom ili bez Merkelove", rekao je Ul za nedjeljno izdanje "Frankfurter algemajne cajtunga" i time, ocjenjuju mediji, povećao pritisak tik pred današnji sastanak Merkelove, šefa CSU Horsta Zehofera i predsednika socijaldemokrata Zigmara Gabrijela, posvećen izbjegličkoj krizi.

Ul je, istovremeno, međutim, ocijenio da Merkelova želi da ostane na položaju.

Fajman: Nećemo ograditi Austriju

Austrijski kancelar Verner Fajman poručio je danas da se Austrija neće ograditi i da ne očekuje izbjegličku katastrofu.

"Mi ne gradimo zidove i nećemo ograditi Austriju", naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Fajman je objasnio da u vladi ne postoji dogovor u vezi zida na slovenačkoj granici.

"Ministarka unutrašnjih poslova će predočiti koncept kako namjerava da poboljša kontrole na granici. Međutim, još ga nije predala, a tako ni plan o ograđivanju. Zidovi unutar Evrope, kao što vidimo na slučaju Mađarske, vode samo ka tome da bivaju zaobiđeni", podvukao je on.

Prema njegovim riječima, alternativa bi bile "čekaonice" - kontrolisani prostor za čekanje gdje se mogu registrovati i snabdijevati izbjeglice, prije nego što budu dalje raspoređene.

Fajman podvlači da je važno obezbjeđivanje spoljnih granica EU.

"Moramo Tursku i Grčku da uvjerimo da treba zajedno bolje da kontrolišu svoje granice. Pored toga, neophodni su nam hot-spotovi u Grčkoj gdje bi izbjeglice, koje imaju pravo na azil, mogle podnijeti zahtjev, a odatle bi bile raspodijjeljene na zemlje EU", objasnio je on.

Fajman smatra da ni tu zidovi ne bi pomogli, jer većina izbjeglica dolazi preko mora, a humanitarnu katastrofu zbog izbjegličkog problema potpuno isključuje.

"Ne vidim da ćemo biti suočeni sa katastrofom zato što preduzimamo veliki broj koraka kako bi se smanjio talas izbjeglica", kazao je Fajman, uvjeren da će doći do smanjenja broja izbjeglica, ali da će taj problem trajati i "neće biti okončan za Božić".

"Naš cilj mora biti da se okonča rat u Siriji i moramo učiniti sve da ljudi mogu da ostanu u regionu time što bi gradili škole, poboljšali infrastrukturu i učinili humanijim izbjegličke kampove", naglasio je on.

Fajman je objasnio da svega pet odsto izbjeglica, koje ulaze u Austriju, žele i da ostanu u toj zemlji, dok ostalih 95 procenata nastavlja put ka Njemačkoj i Švedskoj.

Međutim i tranzit izbjeglica je veliki izazov za Austriju, konstatovao je on dodajući da država snabdijeva izbjeglice hranom, odjećom i ljekovima.

"Mi smo mala zemlja i ne možemo da primimo sve te izbjeglice. Ovaj talas možemo da savladamo samo zato što postoji odlična saradnja sa Njemačkom", poručuje kancelar.

Fajman isključuje mogućnost da će Njemačka zatvoriti svoje granice.

"To se sigurno neće desiti. Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da neće zatvarati granice i ona je poznata po tome da stoji iza svoje riječi. Takođe ona zna da može da se osloni i na moju riječ", zaključio je on.

Bonus video: