Slovenija: Odbijen predlog da se počne sa izgradnjom ograde prema Hrvatskoj

Šef slovenačke obaveštajne službe SOVA Zoran Klemenčič negirao je, međutim, tvrdnje opozicionih članova odbora da se Evropi približava skoro 400.000 novih izbjeglica koji će proći kroz malu Sloveniju koja postaje "otirač EU-a"
1 komentar(a)
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2015. 19:02h

Parlamentarni odbor za kontrolu slovenačkih tajnih službi odbio je danas predlog opozicije da slovenačka vojska i građevinska preduzeća još danas počnu da grade ogradu prema Hrvatskoj zbog izbjegličkog talasa, prenijela je Hina.

Taj predlog podnijeli su poslanici iz redova opozicione Slovenačke demokratske stranke (SDS) čiji je član i predsjednik odbora Branko Grims rekao da su tvrdnje da Slovenija kontroliše stanje sa izbjeglicama "smiješne", da zemlja postaje "usko grlo" šengenskog prostora, iz kojeg bi mogla da bude izbačena i da će se sama pretvoriti u veliki izbjeglički kamp.

Ako danas počnu da postavljaju ogradu na granici sa Hrvatskom, slovenački vojnici i građevinska preduzeća mogli bi da je postave za dvije sedmice u cijeloj dužini od 671 kilometara kopnene granice, navela je opozicija.

Šef slovenačke obaveštajne službe SOVA Zoran Klemenčič negirao je, međutim, tvrdnje opozicionih članova odbora da se Evropi približava skoro 400.000 novih izbjeglica koji će proći kroz malu Sloveniju koja postaje "otirač EU-a".

Prema njegovim informacijama, kako je rekao, izbjeglički talas iz Turske i Grčke prema sjeverozapadu se smiruje i stabilizuje i nema novih informacija o velikim izbjegličkim talasima u idućih nekoliko mjeseci.

Alarmantne izjave o tome da će Austrija na granici sa Slovenijom podići žičanu ogradu danas poslijepodne su na brifinzima za novinare i u javnim izjavama negirali ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar i državni sekretar Boštjan Šefic, rekavši da se stanje na slovenačkim granicama normalizuje, da je protok izbjeglica nešto smanjen, a da će biti još sređeniji i mirniji kad Austrija postavi manje barijere za usmeravanje izbjeglica na granici blizu Šentilja, što se ne smatra namjerom Austrije da zatvori granicu za izbjeglice, niti će to u skoroj budućnosti učiniti Njemačka.

Predstavnici vlade premijera Mirka Cerara pojašnjavaju da će biti potrebno, izbjeglicama koji ostanu u Sloveniji preko zime, osigurati prihvatne centre u čvrstim objektima, a razmatra se i mogućnost da budu smješteni u jednom vojnom objektu, iako nije poznato kojem.

Istovremeno, predstavnici vlade koji dosadašnji trošak zbog izbjeglica procjenjuju na desetak miliona eura u prve dvije sedmice, ocijenili su da bi se ti troškovi u idućoj godini mogli popeti na oko 385 miliona eura, što je već unijeto u budžetske planove.

Nešto sredstava dala bi međunarodna zajednica, a računa se i na pomoć EU, od koje je za prvih šest mjeseci izbjegličke krize zatraženo 60 miliona eura.

Trećina potrebnih sredstava osigurala bi se iz kredita, ali je Brisel obećao da se to zaduženje neće računati kao dodatni budžetski deficit koji bi ugrozio idući izvještaj o Evropske komisije o makroekonomskom stanju u Sloveniji.

Bonus video: