Poljska agencija nudi izraelskoj policiji obuku u zaštiti od intifade noževima

"Ukoliko se to potvrdi, biće to vrlo uznemirujuća informacija. Palestinci su ti koga treba štititi od izraelske policije i jevrejskih doseljenika", saopštilo je predstavništvo Palestinske autonomije u Poljskoj
2 komentar(a)
nož, napad nožem, Foto: Shutterstock.com
nož, napad nožem, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.10.2015. 10:42h

Poljska agencija za obezbjeđenje odlučila je da o svom trošku pomogne izraelskoj policiji u odbrani jevrejskih stanovnika Jerusalima od prijetnje "intifade noževima", napada na nasumično odabrane prolaznike na koje su pozvali ekstremisti Palestinci.

O takvoj zaštiti turista i Jevreja u Jerusalimu od pojedinačnih terorističkih napada poljska agencija Siti sikjuriti pregovara sa izraelskim Ministarstvom unutrašnjih poslova, a agenciju će to koštati oko 700.000 dolara, prenijeli su poljski mediji.

"I za nas su to velika sredstva, ali ne tako velika da ne možemo sebi da ih dopustimo", kazao je poljskoj televiziji TVN24 šef agencije Benjamin Krasicki.

Kao prvi razlog zašto agencija šalje u Jerusalim poljske telohranitelje Krasicki je naveo to da mu je stalo da obuči i provjeri svoje ljude na terenu u surovijim uslovima, a dopustio je takođe da je povod i imidž agencije, ali i Poljske.

"To može da bude reklamno jačanje imidža agencije na vrlo važnom izraelskom tržištu. Ideja je čudna i opterećena tolikim rizicima da ne preporučujem da se realizuje. Prije ili kasnije zbog bezveznog povoda naljutiće se na nas ili Izraelci ili Palestinci", kazao je poljski ekspert za terorizam sa Jagelonskog univerziteta u Krakovu Mihal Horošnjicki.

Dok izraelska ambasada u Varšavi ni poljska diplomatija ne žele da komentarišu taj privatni projekt poljskih telohranitelja na ulicama Jerusalima, oglasila se protestom Palestinska autonomija.

"Ukoliko se to potvrdi, biće to vrlo uznemirujuća informacija. Palestinci su ti koga treba štititi od izraelske policije i jevrejskih doseljenika", saopštilo je predstavništvo Palestinske autonomije u Poljskoj.

Bonus video: