Rođak tvrdi da se ruski vojnik nije ubio: Slomljen mu nos, vilica i vrat

Okolnosti smrti tehničara vazduhoplovnih snaga su izazvale sumnju u Rusiji, gdje kritičari Kremlja optužuju vlasti da kriju istinu o vojnim žrtvama u drugim sukobima, posebno u Ukrajini
8 komentar(a)
Vadim Kostenko, Foto: Reuters
Vadim Kostenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2015. 07:48h

Porodica prvog ruskog vojnika čija je smrt potvrđena u Siriji sahranila ga je juče na seoskom groblju, a njegov otac je rekao da na tijelu nema znakova koji bi potvrdili zvaničnu verziju da se objesio.

Ruski vojni zvaničnici kažu da se Vadim Kostenko (19), objesio u bazi na sirijskoj obali zbog svađe sa djevojkom. Njegovi ostaci su predati roditeljima u utorak.

„Na njegovom tijelu nije bilo znakova koji ukazuju da se objesio“, rekao je Vadimov otac Aleksandar Rojtersu nakon sahrane na jugu Rusije. „Hajde da vidimo šta će reći tužilac“.

Okolnosti smrti tehničara vazduhoplovnih snaga su izazvale sumnju u Rusiji, gdje kritičari Kremlja optužuju vlasti da kriju istinu o vojnim žrtvama u drugim sukobima, posebno u Ukrajini.

Vadimovi roditelji kažu da je on zvučao veselo preko telefona kada su razgovarali na dan kada je umro, zbog čega su posumnjali da se objesio. List „Novaja gazeta“ je prenio izjavu jednog bliskog rođaka da su se na Kostenkovom tijelu vidjele povrede koje ne ukazuju na vješanje.

„Vilica mu je bila slomljena a zadnji dio glave ulubljen“. Dodao je da su mu bili slomljeni vrat i nos.

Kabinet glavnog ruskog vojnog tužioca je juče saopštio da još istražuje Kostenkovu smrt, ali da početna otkrića pokazuju da se objesio.

Vojni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman rekao je za Rojters da su vojnici našli njegovo tijelo u bazi u Siriji i da je bilo očigledno da se objesio. Dodao je da se na Vadimovom telefonu vidjelo da je imao 10 poziva bez odgovora te da su vjerovatno bili upućeni njegovoj djevojci.

Bonus video: