Austrija će izgraditi ogradu na granici sa Slovenijom

Slovenija je juče upozorila da će pooštriti kontrolu na svojim gricama za ulazak migranata ako plan EU da obuzda izbjeglički talas preko Balkana ne urodi plodom
0 komentar(a)
Austrija granica, Foto: Reuters
Austrija granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2015. 09:49h

Austrija će izgraditi ogradu na granici sa Slovenijom da bi kontrolisala priliv migranata, izjavila je danas austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

"Radi se o obezbjeđivanju organizovanog, kontrolisanog ulaska u našu zemlju, a ne o zatvaranju granica", rekla je ministarka za televiziju Oe1.

Ona je rekla da su se posljednjih nedjelja grupe migranata pokazale "nestrpljivijim, agresivnijim i emotivnijim" i dodala da se radi o "preduzimanju svih mjera predostrožnosti".

Od 16. oktobra kada je migrantska ruta preusmjerena na Sloveniju pošto je Mađarska zatvorila granicu prema Hrvatskoj, u Sloveniju je prešlo oko 84.000 ljudi. Slovenija je kao i Austrija i Madjarska članica EU i Šengenskog prostora slobodnog kretanja.

Slovenija je juče upozorila da će pooštriti kontrolu na svojim gricama za ulazak migranata ako plan EU da obuzda izbjeglički talas preko Balkana ne urodi plodom.

Lideri EU i Zapadnog Balkana saglasili su se u nedjelju u Briselu da uspore izbjeglički talas uvođenjem čvršće granične kontrole.

Bonus video: