SOHR: Intenzivne borbe u Siriji, poginulo više od 60 vojnika, pobunjenika i terorista ID

Prema SOHR ruski bombarderi sprovode napade na sjeveru provincije uz podršku vladinih snaga koje su pokrenule kopnenu ofanzivu istovremeno kad je počela ruska vazdušna intervencija u Siriji 30. septembra
0 komentar(a)
Rusija, bombardovanje Sirija, Foto: Reuters
Rusija, bombardovanje Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2015. 11:20h

Više od 60 pripadnika sirijskih snaga, pobunjenika i boraca terorističke organizacije Islamska država (ID) ubijeno je u posljednja 24 časa u intenzivnim borbama u sjevernoj sirijskoj provinciji Alepo, javila je danas sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Dio pobunjenika i ekstremista Islamske države ubijen je u ruskim vazdušnim napadima na sjeveru provincije, navela je Opservatorija.

Najmanje 28 boraca Islamske države ubijeno je od juče u vazdušnim udarima i borbama sa vladinim snagama oko strateškog puta koji vodi od grada Alepa do Homsa.

Pored toga poginuo je i 21 pripadnik vladinih snaga, uključujući vojnike i pripadnike milicija, navela je Opservatorija koja se oslanja na rasprostranjenu mrežu kontakata u Siriji.

Put Alepo-Homs presječen je juče u napadu Islamske države na snage režima s automobilima bombama poslije čega su uslijedile intenzivne borbe danas oko te saobraćajnice.

U istoj provinciji vladine snage se bore protiv islamističkih i umjerenih boraca blizu drugog strateškog puta.

Najmanje 16 pobunjenika ubijeno je od juče u ruskim vazdušnim napadima i u borbama u toj oblasti, navodi Opservatorija.

Prema toj nevladinoj organizaciji ruski bombarderi sprovode napade na sjeveru provincije uz podršku vladinih snaga koje su pokrenule kopnenu ofanzivu istovremeno kad je počela ruska vazdušna intervencija u Siriji 30. septembra.

Alepo, bivši ekonomski centar Sirije, razrušen je u borbama od 2012. godine i podijeljen je na zapadne kvartove pod kontrolom vlade i istočne kvartove pod kontrolom pobunjenika.

Međutim provincija Alep je skoro cijela u rukama Fronta Al-Nusra, sirijskog ogranka Al Kaide i njenih islamističkih saveznika među kojima je i Islamska država.

Vladine snage su nedavno pokušale da povrate teritoriju u južnom dijelu provincije i izbacili Islamsku državu iz vojnog aerodroma Kveires na zapadu te provincije.

Bonus video: