Njemačka proteruje migrante, hiljade će biti vraćene kući

Njemački ministar je rekao da će broj deportacija biti povećan, ali nije rekao za koliko
0 komentar(a)
Tomas de Mezijer, Foto: Wikipedia
Tomas de Mezijer, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.10.2015. 15:42h

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezjer rekao je danas da će pojednostavljena procedura za deportaciju odbijenih tražilaca azila stupiti na snagu ovog vikenda, više od nedjelju dana prije planiranog roka.

Paket mjera koji su njemački poslanici odobrili prošle nedjelje ima za cilj da smanji formalnosti, ubrza deportacije i umanji novčane naknade.

Velik broj osoba koje čekaju na protjerivanje dolazi iz zemalja zapadnog Balkana.

Novim zakonskim paketom su sve ove zemlje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija) proglašene zemljama sigurnog porijekla, što omogućava lakše protjerivanje građana koji dolaze iz ovih zemalja.

Njemački ministar je rekao da će broj deportacija biti povećan, ali nije rekao za koliko. Rekao je da je do sada ove godine deportovano 11.000 ljudi, a da je svojevoljno otišlo četiri do pet puta toliko.

Prema nekim procjenama više od 200.000 osoba čeka izgon iz Njemačke, ali velika većina ovih osoba ima status po kojem se službeno njihov status u Njemačkoj "trpi" dok ne nestanu razlozi koji sprječavaju protjerivanje. U velikoj većini slučajeva se protjerivanja proteklih godina iz humanitarnih razloga nijesu izvršavala u zimskim mjesecima. Opštine i gradovi su najavili da ove godine odustati od takve prakse.

Vojska prebacuje migrante?

U vladi se raspravlja i o korišćenju transportnih aviona Bundesvera u svrhu vraćanja osoba koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj.

Jedan od najvažnijih elemenata novog zakona o azilu je i taj da vlasti ubuduće više neće najavljivati protjerivanja, što je dosad dovodilo do toga da osobe kojima prijeti protjerivanje nijesu u trenutku dolaska policije bile na prijavljenim adresama.

Prema nekim procjenama preko 200.000 osoba čeka progon iz Njemačke, ali velika većina ovih osoba ima status po kojem se službeno njihov status u Njemačkoj "trpi" dok ne nestanu razlozi koji sprječavaju protjerivanje.

U velikoj većini slučajeva se protjerivanja proteklih godina iz humanitarnih razloga nijesu izvršavala u zimskim mjesecima. Opštine i gradovi su najavili da ove godine odustati od takve prakse.

Bonus video: