Junker za humanitarnu pomoć zemljama koje primaju izbjeglice

"U Evropi su nam potrebne osnovne ljudske vrijednosti koje često zaboravljamo. Ne treba da dajemo obećanja, već da reagujemo jer je situacija hitna", rekao je Junker
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2015. 19:06h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Madridu da je neophodna humanitarna pomoć Evrope zemljama koje su suoćene s talasom izbjeglica, kritikujući neke zemlje Evropske unije (EU) što ne ispunjavaju svoje obaveze.

"Izbeglička kriza s kojom se suočavamo neće se okončati do Božića. Kriza će trajati i treba da se tome prilagodimo", rekao je Junker na skupu evropskih konzervativnih stranaka u Madridu.

Taj skup se održava uoči mini samita u nedjelju šefova država i vlada Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunije, Makedonije, Slovenije i Srbije. Taj skup će biti posvećen izbjegličkoj krizi i sukobima u Iraku i Siriji.

"U Evropi su nam potrebne osnovne ljudske vrijednosti koje često zaboravljamo. Ne treba da dajemo obećanja, već da reagujemo jer je situacija hitna", rekao je Junker.

Skupu konzervativnih stranaka su se obratili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, njemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban.

Bonus video: