Netanjahu: Muftija nagovorio Hitlera da uništi Jevreje

Netanjahu se našao i na udaru kritika opozicije zbog tih tvrdnji da je palestinski lider iz vremena Drugog svjetskog rata ubijedio naciste da istrijebe evropske Jevreje
54 pregleda 11 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2015. 09:44h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je sinoć da nacistički diktator Adolf Hitler nije prvobitno planirao da uništi Jevreje, već ga je u to ubijedio veliki muftija Jerusalima, ali istoričari kažu da to defintivno nije bilo tako.

Profesor Dan Mihman, svjetski priznati ekspert, koji predvodi Institut za istraživanje holokausta na Univerzitetu Bar-Ilan i Internacionali institut za istraživanje holokausta u Memoriajalnom centru Jad Vašem, potvrdio je da se Hitler sastao s muftijom, ali tek kada je počelo takozvano "Konačno rješenje".

"On je odletio u Berlin. Hitler nije želio da istrijebi Jevreje u to vrijeme, on je htio da ih protjera. I Hadž Amin al Huseini je otišao kod Hiltera i rekao mu: "Ako ih protjerate, oni će doći ovamo". "Pa šta bih trebalo da uradim snjima?" upitao je. On je odgovorio: "Spalite ih", rekao je Netanjahu na Svjetskom cionističkom kongresu u Jerusalimu.

Izraelski premijer je rekao takođe da je muftija tražen za vrijeme Nirnberškog procesa ali je uspio da izbjegne suđenje za ratne zločine.

Netanjahu je naveo i da je muftija tvrdio da Jevreji teže da unište džamiju Al Aksa prije rata i da je "ta laž stara stotinu godina."

"Naravno da Hadž Amin al - Huseini nije izmislio Konačno rješnje jevrejskog pitanja," naglasio je izraelski ministar odbrane Moše Jaalon je povodom Netanjahuove izjave, dodavši: "Istorija jasno pokazuje da ga je incirao Hitler. Hadž Amin al Huseini mu se pridružio".

Jaalon je ocijenio da "džihadistički pokreti danas ohrabruju antisemitizam i oslanjaju se na poznato nacističko nasljeđe."

Glavni istoričar Jad Vašema, profesor Dina Porat, izjavila je za izraelske medije da su Netanjahuove izjave netačne.

"Ne možete reći da je muftija bio taj koji je dao ideju Hitleru da ubija ili spaljuje Jevreje. To nije istina. Do sastanka je došlo nakon serije događaja koji na to ukazuju," rekla je Porat.

Netanjahu je nešto slično rekao i u izraelskom parlamentu - Knesetu, tvrdeći da je muftija bio jedan od "vodećih arhitekata Konačnog rješenja".

Netanjahu se našao i na udaru kritika opozicije zbog tih tvrdnji da je palestinski lider iz vremena Drugog svjetskog rata ubijedio naciste da istrijebe evropske Jevreje.

"To je opasno iskrivljavanje istorije i ja zahtjevam da ga Netanjahu momentalno ispravi jer minimizira holokaust, nacizam i Hitlerovu ulogu u užasnoj katastrofi našeg naroda", napisao je lider Cionističke unije Isak Hercog na svom Fejsbuk nalogu.

On je dodao da "sin istoričara mora biti tačan kad se radi o istoriji" i da Netanjahu "ne smije zaboraviti da on nije samo premijer Izraela već predsjednik vlade jevrejskog naroda".

Hercog je potvrdio da je veliki muftija dao nalog da se ubije njegov djeda, rabin Hercog i da je aktivno podržavao Htlera.

"Ali postoji samo jedan Hitler," napisao je Hercog, istakavši da je "Majn Kamf" napisan skoro tri godine prije pomenutog sastanka Hitlera i muftije, odnosno januara 1939. godine.

Kritičari su danas takođe rekli da se Netanjahuova izjava graniči s huškanjem Palestinaca na nasilje danas usred napetosti između dva naroda, koja prijeti da preraste u veliko krvoproliće.

Bonus video: