DONIJETA ODLUKA

Sud obnovio tužbu protiv njujorške policije zbog nadzora nad muslimanima

Žalbeno vijeće je ustanovilo da su tužioci izneli dovoljno tvrdnji o kršenju prava na jednaku zaštitu pred zakonom da bi se mogao nastaviti sudski postupak
1 komentar(a)
Njujork, policija, Foto: Shutterstock
Njujork, policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.10.2015. 18:00h

Američki federalni žalbeni sud danas je obnovio tužbu protiv njujorške policije zbog nadzora nad muslimanima poslije terorističkih napada 11. septembra 2011.

Žalbeni sud je poništio odluku federalnog suda u Nju Džersiju koji je odbacio slučaj prošle godine uz obrazloženje da policija nije mogla da pazi na "muslimanske teroriste bez nadziranja cijele muslimanske zajednice".

Žalbeno vijeće je ustanovilo da su tužioci izneli dovoljno tvrdnji o kršenju prava na jednaku zaštitu pred zakonom da bi se mogao nastaviti sudski postupak.

Sudije žalbenog suda su navodnu praksu njujorške policije uporedili s tretmanom američkih Japanca tokom Drugog svjetskog rata i crnaca tokom pokreta za ljudska prava.

Grad Njujork optužio je agenciju Asošiejetid pers, koja je objelodanila program nadzora nad muslimanima, za bilo kakvu štetu na račun tužilaca. Sudija koji je odbacio tužbu saglasio se s krivicom AP-a, ali je žalbeno vijeće odbacilo te navode i tvrdilo da je grad Njujork kriv.

Preporučujemo za Vas