Najveća misterija Alkatraza: Robijaši ipak pobjegli iz zatvora?

Porodica Englin je čuvala dokaze godinama jer ju je, tvrdi, FBI godinama špijunirao i maltretirao
395 pregleda 12 komentar(a)
Alkatraz, Foto: Screenshot (YouTube)
Alkatraz, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.10.2015. 12:21h

U junu 1962. godine tri zatvorenika iskrala su se kroz rupu koju su iskopala kroz zidine zatvora Alkatraz u San Francisku. Vlast tvrdi da su se udavili kako bi očuvala mit o zatvoru iz kojeg niko nije pobjegao. Da li je tako i bilo?

Robijaši su se u bjekstvu popeli na krov zatvora, a da bi prikrili bjekstvo, na krevetima su ostavili lutke koje su sami napravili od kartona i kose ukradene od zatvorskog frizera.

Braća Džon i Klarens Englin i njihov ortak Frenk Moris sklepali su vesla i splav od ukradenih kabanica i otisnuli se u nemirne vode zaliva u San Francisku.

Zatvor je od obale bio udaljen 2,4 kilometra.

Sada, međutim, više od 50 godina kasnije, otkriveni su novi dokazi koje je predstavila porodica Englin, koja sarađuje s vlastima prvi put u posljednjih pola vijeka.

Familija tvrdi da braća nisu samo preživjela bekstvo, nego su sigurno bili živi i zdravi bar do sredine 1970-tih godina, a možda su živi i danas.

Porodica Englin je čuvala dokaze godinama jer ju je, tvrdi, FBI godinama špijunirao i maltretirao.

Na objavljivanje dokaza natjeralo ih je, kako kažu, hvalisanje zatvorskih vlasti da iz Alkatraza niko nikada nije pobjegao.

U emisiji prikazanoj na "Historiju", rođaci čuvenih bjegunaca pokazali su božićne čestitke, potpisane imenima Klarensa i Džona Englina, koje je dobijala majka bjegunaca tri godine poslije spektakularnog bjekstva.

Iako se rukopis na čestitkama uklapa sa rukopisom bjegunaca, istražitelji nisu mogli da odrede tačan datum slanja čestitki.

Ako su bjegunci i danas živi, oni su duboko zagazili u devetu deceniju života, a moguće je da zbog zakonskih začkoljica i ne mogu biti izručeni u SAD.

Bonus video: