Putin lobira za Asada kod saudijskog ministra odbrane

Susret sa Muhamdeom bin Salmanom je najsmjeliji potez Kremlja da pridobije Asadove neprijatelje
0 komentar(a)
Muhamed bin Salman, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Muhamed bin Salman, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 06:24h

Ruski avioni napali su juče sirijske pobunjenike koji nijesu povezani sa Islamskom državom, saopštili su pobunjenici, i istakli da je Moskva na taj način pomogla svom savezniku Bašaru al Asadu da povrati teritoriju i zadala novi udarac strategiji koju sprovode Vašington i njegovi saveznici.

Predsjednik Vladimir Putin - koji je naljutio Asadove neprijatelje u SAD, Evropi, Turskoj i u arapskom svijetu bombardujući protivnike Asadovog režima - posegnuo je prema jednom od najžešćih neprijatelja sirijskog lidera, sastajući se sa uticajnim ministrom odbrane Saudijske Arabije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa koja prati četvorogodišnji konflikt, saopštila je da su sirijska vojska i libanska milicija Hezbolah nakon ruskog bombardovanja preuzeli kontrolu nad strateškim gradom Tal Skikom u pokrajini Idlib.

Na taj način snage sirijske vlade približile su se pozicijama koje drže pobunjenici duž glavnog autoputa koji povezuje ključne sirijske gradove. Ta oblast je pod kontrolom pobunjeničkog saveza koji ne uključuje borce Islamske države.

Kao i ranije, Rusija je i juče saopštila da napada isključivo mete Islamske države, mada većina oblasti koje bombarduje nije pod kontrolom te grupe.

I sirijska državna televizija je objavila da su vladine snage povratile kontrolu nad Tal Skikom uz pomoć ruske podrške iz vazduha.

U međuvremenu Putinov susret sa ministrom odbrane iz Rijada Muhamedom bin Salmanom, sinom saudijskog kralja i vodećom figurom regionalne bezbjednosne politike, do sada je najsmjeliji potez Kremlja da pridobije Asadove neprijatelje.

Nakon susreta koji se dogodio na marginama trke formule jedan u Sočiju, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je kazao da je Moskva pokušala da odagna zabrinutost Rijada. On je, kako navodi Rojters, naveo da obje strane žele da spriječe da „teroristički kalifat“ pusti korijene u Siriji.

Ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir je kazao da Saudijska Arabija, koja zajedno sa drugim arapskim državama učestvuje u američkoj koaliciji koja bombarduje ID u Siriji i Iraku, i dalje zahtijeva smjenu Asada.

Putin se takođe sastao sa princom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom, koji zauzima visoku poziciju u oružanim snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, još jedne bogate zalivske zemlje koja ne želi Asada na vlasti.

Bonus video: