Najmanje 1.453 hodočasnika stradala u Meki

Kako je AP ocjenio, tragedija koja se dogodila 24. septembra tokom hadžiluka je najsmrtonosnija do sada, s obzirom na to da se stotine vjernika i dalje vode kao nestali
0 komentar(a)
Meka hadžiluk, Foto: Reuters
Meka hadžiluk, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2015. 18:34h

Najmanje 1.453 hodočasnika poginulo je u metežu tokom ovogodišnjeg hadžiluka u Meki, javila je danas agencija AP novi bilans žrtava.

Novi bilans žrtava sačinjen je na osnovu podataka koji su objavili zvaničnici ili državni mediji 17 zemalja o tragediji koja se dogodila u Mini, pet kilometara od Meke.

Kako je AP ocjenio, tragedija koja se dogodila 24. septembra tokom hadžiluka je najsmrtonosnija do sada, s obzirom na to da se stotine vjernika i dalje vode kao nestali.

Najveća tragedija tokom hadžiluka do sada se desila 1990. godine, kada je 1.426 vjernika stradalo kada se urušio tunel koji vodi ka svetim mjestima u Meki.

Saudijski zvaničnici saopštili su ranije da je 769 hodočasnika poginulo, a da je 934 povrijeđeno u metežu u Mini, a da je istraga uzroka nesreće u toku.

To je druga nesreća koja je pogodila hodočasnike ove godine u Saudijskoj Arabaiji, pošto je 11. septembra poginulo 108 osoba prilikom rušenja skele na Velikoj džamiji Meke.

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama. Svaki musliman, po vjerskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk.

Bonus video: