Korali sve više blijede

Nijedan koralni sprud nije pošteđen, iako su pojedina područja, kao što su Havaji, više pogođena ovom pojavom u odnosu na druga, naveli su naučnici
96 pregleda 0 komentar(a)
Veliki koralni greben, Foto: Beta/AP
Veliki koralni greben, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.10.2015. 20:30h

Korali širom svijeta sve više blijede, a naučnici predviđaju da će se situacija vjerovatno pogoršati, ocjenjujući da je riječ o poražavajućoj krizi.

Porast temperature okeana, izazvan globalnim zagrijavanjem i prirodnim fenomenom zvanim El Ninjo uzrokuju izbjeljivanje korala, koji često odumiru, kazali su stručnjaci.

Izbjeljivanje korala najprije je zabilježeno na Guamu, prije više od godinu dana, zatim na Havajima, a šireći se na ostatak Pacifika i Indijskog okeana sada je pogodilo i Floridu i Karibe.

Nijedan koralni sprud nije pošteđen, iako su pojedina područja, kao što su Havaji, više pogođena ovom pojavom u odnosu na druga, naveli su naučnici.

Pretjerana toplota ugrožava korale koji zbog toga blijede i postaju podložni bolestima.

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA) saopštila je da postoji mogućnost da u ovoj godini nestane između 10 i 20 odsto koralnih grebena.

Predstavnik NOAA Mark Eakin posebno je zabrinut za Havaje.

Havaje je pogodilo najveće izbjeljivanje korala do sada, rekao je on, opisujući ovu pojavu kao "tešku i obimnu".

Prema njegovim riječima, koralni greben kod sjeverozapada ostrva je "potpuno izbijeljen".

Eakin je kazao da ovo ne predstavlja problem samo za ronioce i ribe, i podsjetio da koralni grebeni imaju globalni značaj.

Koralni grebeni štite obale, doprinose razvoju turizma i obezbjeđuju hranu za 500 miliona ljudi širom svijeta, rekao je Eakin.

Bonus video: