LOBIRAO KOD BANA

Bivši šef Generalne skupštine UN uhapšen zbog uzimanja mita

Portparol Ban Ki Muna kazao je danas da je generalni sekretar UN šokiran optužbama iznijetim protiv Eša i dodao da one „zadiru u srce integriteta Ujedinjenih nacija“
5 komentar(a)
Džon Eš, Foto: Beta/AP
Džon Eš, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.02.2019. 12:53h

Američke vlasti optužile su danas bivšeg predsjednika Generalne skupštine UN i još četiri osobe zbog korupcije. Džon Eš, bivši ambasador UN iz Antigve i Barbude koji je bio predsjednik GS UN 2013, optužuje se u tužbi koja je podnijeta saveznom sudu u Njujorku da je uzeo više od 1,3 miliona dolara mita od kineskih biznismena, uključujući i građevinskog investitora Ng Lap Senga. U tužbi se navodi da je Ng, preko posrednika, platio Ešu više od pola miliona dolara. 

Zauzvrat, Eš je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu kazao da je konferencijski centar u Makau, vrijedan više milijardi dolara i koji tek treba da bude izgrađen uz pomoć finansija UN, neophodan. 

Portparol Ban Ki Muna kazao je danas da je generalni sekretar UN šokiran optužbama iznijetim protiv Eša i dodao da one „zadiru u srce integriteta Ujedinjenih nacija“.

„Korupcija nije nešto na što smo navikli u UN“, kazao je portparol, navodeći da su američke vlasti kontaktirale sekretarijat UN i da će sarađivati sa njima.

Posrednici u navodnoj korupciji su bili Džef Jin i Frensis Lorenco, koji je bio zamjenik ambasadora UN iz Dominikanske Republike. Jin, 29, je uhapšen prošle nedjelje sa Ngom, 68, u odvojenom slučaju.

Istražitelji takođe ispituju porijeklo bogatstva Nga koje se procjenjuje na 1, 8 milijardi dolara, a koje je stekao uglavnom zahvaljujući građevinskim projektima u Makauu.

Eš je, kako se navodi u tužbi, takođe primio više od 800.000 dolaran mita od kineskih biznisemena kako bi se zalagao za njihove interese u UN i Antigvi, a dio novca je proslijedio i tadašnjem premijeru  Antigve. Transakcije su se odvijale preko neprofitne organizacije sa sjedištem u Njujorku. Među uhapšenima su i izvršni i finansijski direktori te organizacije.

Američki savezni tužioci su naveli da je dio novca za mito korišćen je za plaćanje putovanja Ešove porodice, kao i za izgradnju košarkaškog terena u dvorištu njegove kuće u gradu Dobs Feri, u američkoj državi Njujork.