Akcioni plan EU i Turske da se zaustavi priliv imigranata u Evropu

Taj plan je juče u Briselu Tusk izložio Erdoganu koji je upozorio da bi još tri miliona izbjeglica, prevashodno zbog ruske intervencije u Siriji, moglo krenuti u Evropu s područja grada Alepa u Siriji
0 komentar(a)
Sirijske izbjeglice, Foto: Reuters
Sirijske izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2015. 14:39h

Evropska unija i Turska su razmotrile akcioni plan obustavljanje priliva imigranata preko Turske u Evropu, da se stave pod nadzor i urede tokovi migracija, ali i da se krene u otklanjanje posljedica ratova u Siriji i Iraku, saopštila je danas Evropska komisija u Briselu.

Taj plan je juče u Briselu predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izložio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji je upozorio da bi još tri miliona izbjeglica, prevashodno zbog ruske intervencije u Siriji, moglo krenuti u Evropu s područja grada Alepa u Siriji.

Akcioni plan će danas biti objavljen i EU nudi Turskoj više od milijardu eura pomoći za zbrinjavanje preko dva miliona sirijskih izbjeglica na turskoj teritoriji, kao i stručnu pomoć za zajedničke patrole i strogu kontrolu tursko-grčke granice da se zaustavi dosad skoro neometani prodor imigranata s turske teritorije u EU.

Akcioni plan, pod nazivom "Sporazum o uzajamnom povjerenju", znači, kako tvrde izvori u EU, da bi evropska dvadesetosmorica prihvatili da dio sirijskih izbjeglica iz rata dobije azil u Evropi, a Njemačka je već stavila do znanja da bi u određenom roku mogla prihvatiti pola miliona izbjeglica.

O toj ponudi su sinoć u Briselu s Erdoganom razgovarali Tusk, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Evropska komisija će ove nedjelje poslati u Ankaru visoke zvaničnike s ciljem da se s turskom vladom razmotre sve mogućnosti za hitne mjere rješavanja izbjegličke krize.

Erdogan je izjavio da je Ankara "spremna na svaku vrstu saradnje" oko izbjeglica, ali je predočio i turske zahtjeve da EU podrži stvaranje zaštitne i zone zabrane letenja na sirijskoj teritoriji uz tursku granicu i zamjerio Evropljanima što pokazuju razumijevanje za izvjesne kurdske grupe koje osporavaju politiku Ankare.

Tusk je izjavio da sve članice Unije imaju "zajedničku obavezu da pomognu izbjeglicama, ali da isto tako zaštite spoljne granice EU", poštuju evropska pravila o davanju azila i rekao da se posebno obraća Mađarima, Italijanima, Slovacima i Grcima.

On je predočio da Turska takođe ima obavezu da zavede nadzor nad svojim granicama i ne dozvoli da i dalje stotine hiljada imigranata idu u Evropu.

Predsjednik Evropskog savjeta je rekao i da neki susjedi protiv EU vode "novi hibridni rat u kojem su izbjeglice oruđe" i, očigledno ciljajući na Njemačku, rekao da su "za sve izbjeglice lak ulazak u Evropu i nepostojanje spoljnih granica, uz 'Vilkomen politik' (Politika dobrodošlice), postali magnet koji ih privlači ovamo".

Tusk je prenio i upozorenja zvaničnika u Turskoj, Jordanu i Libanu, da bi opstanak režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asad zbog angažovanja Irana i Rusije u Siriji "izazvao novi izbjeglički talas".

Bonus video: