Malezija zbog smoga zatvorila škole na dva dana

Šumski požari koji izazivaju zagađenje događaju se svake godine, od kasnih 1990-ih
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2015. 07:55h

Malezija je na dva dana zatvorila škole zbog smoga izazvanog dimom od šuma koje gore u susjednoj Indoneziji, a zbog zagađenog vazduha bili su više sati zatvoreni aerodromi i otkazan je maraton u toj zemlji.

Danas i sjutra biće zatvoreno 7.000 škola u Maleziji, a za izmaglicu se optužuje Indonezija i nesposobnost vlasti u toj zemlji da spriječe kompanije na velikim plantažama da ilegalno spaljuju šume da bi raščistili zemlju za sadnju novog drveća.

Šumski požari koji izazivaju zagađenje događaju se svake godine, od kasnih 1990-ih.

Izmaglica koja skoro mjesec dana pokriva djelove Malezije i Singapura, pored oblasti u Indoneziji danas se proširila i na Tajland, i prvi put je stigla toliko daleko na sjever.

Najmanje pet oblasti u Maleziji juče je prijavilo "vrlo nezdrave" nivoe zagađenja vazduha, a u jednoj oblasti nivo zagađenja bio je "opasan".

Indeks za mjerenje zagađenja vazduha dostigao je opasan nivo u Šah Alamu, glavnom gradu centralne malezijske države Selangor, a u drugim djelovima zemlje vazduh je bio na nivou "veoma nezdrav".

Indeks za mjerenje zagađenja u Šah Alamu pao je na 95 jutros sa 308 u nedjelju. Mjerenje ispod 50 je dobro, od 51-100 je umjereno, od 101-200 nezdravo, 201-300 vrlo nezdravo, a iznad 300 opasno po zdravlje. Danas je u 11 oblasti u Maleziji mjerenje pokazivao nezdrav nivo zagađenja.

Zbog loše vidljivosti juče je nekoliko aerodroma više sati bilo zatvoreno, a popularni maraton je otkazan u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije.

Premijer Malezije Nadžib Razak zatražio je od Indonezije da preduzme akcije protiv kompanija odgovornih za paljenje ilegalnih vatri zbog kojih je cio region obavijen dimom.

"Samo Indonezija može da skupi dokaze i osudi odgovorne kompanije", rekao je malezijski premijer Nadžib.

Indonežanski predsjednik Džoko Vidodo je rekao prošle nedjelje da to nije problem koji može da se riješi brzo.

Predsjednik Džoko Vidodo najavio je strože kazne za one koji se bave paljenjem, ali je rekao da je njegovoj vladi potrebno tri godine da riješi problem.

Malezijska meteorološka služba prognozirala je da će se smog raščistiti od subote kada počinje sezona monsuna.

Galerija

Bonus video: