Merkel: Ako sjednemo da pregovaramo s Asadom, ne znači da nismo svjesni užasa koje je uradio

"Neophodni su predstavnici sirijske opozicije i onih koji su trenutno na vlasti u Damasku, ali ako zaista želimo uspjeh, potrebno je prisustvo saveznika obije strane", rekla je njemačka kancelarka
4 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2015. 14:33h

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas da pronalazak rješenja za sirijsku krizu zahtijeva i vojne napore pored političkog procesa sa učešćem sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

"O Siriji mogu da kažem sljedeće: Neophodno je ulaganje vojnih napora ali oni neće donijeti rešenje, zbog toga je potreban i politički proces", rekla je Angela Merkel za njemački radio Dojčlandfunk i dodala da taj politički proces "nije još počeo".

Prema njenim riječima, taj proces će biti uspješan ukoliko i Asad učestvuje u direktnim pregovorima.

"Neophodni su predstavnici sirijske opozicije i onih koji su trenutno na vlasti u Damasku, ali ako zaista želimo uspjeh, potrebno je prisustvo saveznika obije strane", rekla je njemačka kancelarka.

Angela Merkel je dodala da bi SAD i Rusija mogle da igraju važnu ulogu, kao i Saudijska Arabija i Iran, ali i Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

"Ako sjednemo za pregovarački sto s Asadom, to ne znači da nismo svjesni svih užasa koji se dešavaju u zemlji i šta je sirijski predsjednik uradio sosptvenom naordu", dodala je ona.

Rusija je prošle nedjelje započela vojnu intervenciju u Siriji, kao i SAD i Francuska.

Njemačka je s druge strane glavna destinacija sirijskih izbjeglica i u nekoliko navrata je isključila mogućnost vojne intervencije u toj zemlji kao moguće rješenje krize.

Bonus video: