Erdogan: Ruska vojska zatvara oči pred pogibijom desetina civila

Rusija i Turska se već duže vrijeme ne slažu oko resavanja situacije u Siriji - dok je Moskva ključni saveznik Asada, dotle Ankara smatra da je njegovo svrgavanje sa vlasti jedini način da se riješi kriza u toj zemlji
13 komentar(a)
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.10.2015. 10:16h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio je od predsjednika Rusije Vladimira Putina da razmisli o bombardovanju ciljeva u Siriji, optužujući rusku vojsku da zatvara oči pred pogibijom na desetine civila.

U intervjuu "Al Džaziri" Erdogan je izarzio ljutnju zbog toga što je Moskva informisla Ankaru da će napadati ciljeve ekstremističke Islamske države (IS) u Siriji, a u stvari je napadala položaje sirijskih pobunjenika, prenio je AFP.

"Ja ću svakako razgovarati sa Putinom... Izraziću moju tugu zbog ove stvari", rekao je Erdogan u intervjuu, čiji je transkript prenijela turska novinska agencija Anadolija.

"S obzirom da samo mi dvije prijateljske države, zatražiću od njega da razmotri korake koje su preduzeli po ovom pitanju i ono što su učinili", rekao je predsjednik Turske.

On je dodao da želi da shvati zašto je Rusija toliko zainteresovana za Siriju i naveo da je 65 osoba poginulo u ruskim vazdušnim napadima u Siriji, ne navodeći kako je došao do te cifre.

Rusija i Turska se već duže vrijeme ne slažu oko resavanja situacije u Siriji - dok je Moskva ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, dotle Ankara smatra da je njegovo svrgavanje sa vlasti jedini način da se riješi kriza u toj zemlji, navela je francuska novinska agencija.

Bonus video: