Tusk: Oko Sirije počinje velika rizična politička igra

Predsjednik Evropskog savjeta upozorio je da trenutno ne odlučuje Evropa o tome ko će u nju ući, da li izbjeglica, ili ekonomski emigrant ili čovjek sa zlim namjerama
2 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2015. 08:30h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je u Sopotu na sjeveru Poljske da je Sirija postala globalni problem i da se oko nje, ne samo zbog ruskih vazdušnih napada, pokreće velika, rizična globalna politička igra.

Tusk je na svečanom završetku Evropskog foruma novih ideja u Sopotu rekao da Sirija postaje globalni problem i da Evropska unija mora da obezbijedi svoje spoljne granice, jer bi novi milioni izbjeglica mogli da potraže spas u Evropi.

"Jasno se vidi da počinje velika veoma rizična politička igra sa kojom mogu da budu povezani dalji talasi izbjeglica. Suočeni smo sa milionima interno raseljenih i izbjeglica iz Sirije, ali i iz Iraka i Avganistana", kazao je sinoć Tusk.

Tusk je upozorio da u problemu talasa izbjeglica i imigranata koji stihijski nastoje da uđu u Evropu nema pametnih rješenja i da niko u Evropi tu nije ni mudar ni kompetentan.

"Ukoliko želimo da izbjegnemo dramatične političke organizacione, a takođe i promjene mentaliteta u Evropi, moramo da izmijenimo paradigmu. Govorim o potrebi da se povrati kontrola nad spoljašnjim granicama EU. Ne zato da se prepriječi put izbjeglicama, već da povratimo osjećaj političkog zajedništva", rekao je Tusk.

Predsjednik Evropskog savjeta upozorio je da trenutno ne odlučuje Evropa o tome ko će u nju ući, da li izbjeglica, ili ekonomski emigrant ili čovjek sa zlim namjerama.

"O tome ne odlučujemo mi u Evropi, već često šverceri, trgovci ljudima, odlučnost samih ljudi i povremeno i loše vremenske prilike na Sredozemnom moru", upozorio je bivši poljski premijer.

Tusk je izjavio da se sada prvi čuje u raznim evropskim prijestonicama da je Šengen pao na ispitu, dižu se zidovi i u samoj debati o problemu izbjeglica crtaju se nove podjele, u ovom trenutku između "stare" i "nove" Evrope.

"Danas je najveći izazov za Evropu da povrati svijest, kakvu je imala u vrijeme rađanja ujedinjene Evrope, da svijet oko nas nije dovoljno bezbjedan da zaboravljamo najtradicionalniju obavezu politike prema vlastitim građanima - garantovanje bezbjednosti i stabilnosti na svojim granicama", kazao je Tusk.