Vatikan: Papin susret s pritvorenom matičarkom nije podrška

Dejvis je provela pet dana u zatvoru pošto je odbijala naloge federalnog suda da izda dozvolu za brak za istopolne parove
1 komentar(a)
Kim Dejvis, Foto: Beta/AP
Kim Dejvis, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2015. 11:54h

Vatikan je danas saopštio da susret pape Franja s matičarkom iz Kentakija, koja je bila u zatvoru zato što je odbila da izda dozvolu za brak istopolnom paru, "ne treba smatrati nekim oblikom podrške njenoj poziciji".

Franjo se sastao s Kim Dejvis prošle nedjelje tokom posjete SAD, poslije čega je ona rekla da dobila papinu podršku.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi u saopštenju je danas naveo da se Franjo sastao s "nekoliko desetina" ljudi u vatikanskoj ambasadi prije nego što je iz Vašingtona otišao u Njujork.

Lombardi je rekao da je taj susret omogućila papina "blagost i pristupačnot" i da je papa zapravo ima jedan "prijem" za bivše studente i članove njegove porodice.

"Papa nije ulazio u detalje situacije gospođe Dejvis i njegov sastanak s njom ne treba smatrati nekim oblikom podrške njenoj poziciji u svim njenim pojedinačnim i kompleksnim aspektima", rekao je Lomabardi.

Dejvis je provela pet dana u zatvoru pošto je odbijala naloge federalnog suda da izda dozvolu za brak za istopolne parove. Ona je ove nedjelje rekla da se sa svojim suprugom sastala nakratko s papom u vatikanskoj ambasadi u Vašingtonu i da ju je ohrabrio da "bude snažna".

Njeni navodi izazvali su nedoumice da li je papi bio namješten sastanak s njom i da li je zaista upoznat s detaljima slučaja koji je polarizovao SAD.

Papa Franji tokom posjete SAD se nije pretjerano bavio debatom o istopolnim brakovima. Kada je odlazio, na pitanje novinara, rekao je da nije detaljno upoznat sa slučajem Kim Dejvis, ali da brani njen prigovor savjesti kao ljudsko pravo.

Bonus video: