PORASTAO BROJ ŽRTAVA

Iran: U Meki su poginula 464 iranska hodočasnika

Iranske vlasti su odmah poslije nesreće optužile Saudijsku Arabiju za nedostatak bezbjednosnih mjera tokom hadžiluka u Meki gdje je u metežu poginulo više od 700 ljudi
0 komentar(a)
Meka,, Foto: Reuters
Meka,, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2015. 13:49h

Broj iranskih hodočasnika koji je poginuo u metežu za vrijeme godišnjeg hadžiluka u Meki povećao se s 241 na 464 ljudi, saopštila je danas iranska organizacija koja je organizovala putovanje u Meku, javile su svjetske agencije.

"Poslije sedam dana od tragegije i detaljne istrage, broj hodočasnika koji je direktno otišao u raj popeo se na 464", navodi se u saopštenju.

Iranske vlasti su odmah poslije nesreće optužile Saudijsku Arabiju za nedostatak bezbjednosnih mjera tokom hadžiluka u Meki gdje je u metežu poginulo više od 700 ljudi.

To je druga nesreća koja je pogodila hodočasnike ove godine u Saudijskoj Arabaiji, pošto je 11. septembra poginulo 108 osoba zbog pada skele u Velikoj džamiji Meke.

To je tragedija s najvećim brojem žrtava koja se desila tokom hadžiluka u više od dvije decenije.

Oko dva miliona ljudi učestvuje u hadžiluku na prvi dan Kurban-bajrama.

Najveća tragedija tokom hadžiluka desila se 1990. godine, kada je 1.426 vjernika stradalo kada se urušio tunel koji vodi ka svetim mjestima u Meki.

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama. Svaki musliman, po vjerskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk.