Putin: Da li shvatate šta ste uradili?

Ruski predsjednik je istakao da su pokušaji potkopavanja autoriteta i legitimiteta UN veoma opasani i da su akcije bilo koje države mimo rezolucije UN nelegitimne i u suprotnosti sa Poveljom svjetske organizacije i međunarodnim pravom
17 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2015. 17:05h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je danas da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.

"Da li shvatate šta ste uradili"? upitao je Putin u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ruski predsjednik je istakao da su pokušaji potkopavanja autoriteta i legitimiteta UN veoma opasani i da su akcije bilo koje države mimo rezolucije UN nelegitimne i u suprotnosti sa Poveljom svjetske organizacije i međunarodnim pravom.

"Razlika u mišljenjima u UN uvijek je bilo, kao prava na veto, što je sasvim prirodno za tako raznovrsne organizacije, a suština UN je traganje za kompromisom", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je istakao da je okončanje sukoba u Ukrajini moguće samo uz potpuno poštovanje Sporazuma iz Minska, kao i da se ciljevi Ukrajine ne mogu ostvariti prijetnjama i silom oružja.

Delegacija Ukrajine napustila je salu neposredno prije početka Putinovog obraćanja, a prethodno je za vrijeme govora ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, salu napustila ruska delegacija.

Bonus video: