769 ŽRTAVA

Ajatolah: S. Arabija da se izvini zbog tragedije na hadžiluku

"Ova nesreća neće biti zaboravljena i države će se ozbiljno angažovati da otkriju šta se dogodilo. Umjesto da optužuju ovog ili onog, Saudijci bi trebalo da preuzmu odgovornost i izvine se muslimanima i porodicama žrtava", rekao je Hamnei
0 komentar(a)
Ali Hamnei, Foto: Beta/AP
Ali Hamnei, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.09.2015. 07:47h

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je danas da bi Saudijska Arabija trebalo da se izvini zbog smrtonosnog stampeda u kojem je tokom hadžiluka u blizini muslimanskog svetog grada Meke poginulo 769 hodočasnika.

"Ova nesreća neće biti zaboravljena i države će se ozbiljno angažovati da otkriju šta se dogodilo. Umjesto da optužuju ovog ili onog, Saudijci bi trebalo da preuzmu odgovornost i izvine se muslimanima i porodicama žrtava", rekao je Hamnei, a prenio Rojters.

Zvanični Teheran je saopštio da je u stampedu u saudijskom gradu Mini 24. septembra poginulo najmanje 144 građana Irana, a još oko 300 se vodi kao nestalo, među kojima je i bivši ambasador Irana u Libanu Gazanfar Roknabadi.

"Islamski svijet ima puno pitanja. Smrt više od 1.000 ljudi nije mala stvar. Muslimanske zemlje bi trebalo da se fokusiraju na to", rekao je Hamnei, a objavljeno je na njegovom sajtu.

Do tragedije je došlo kad su se dvije velike grupe hodočasnika sudarile na raskrsnici u Mini, na putu ka Džamaratu, gdje hodočasnici simbolično kamenuju đavola.

Predsjednik Irana Hasan Rohani zatražio je sinoć u obraćanju Ujedinjenim nacijama pokretanje istrage o toj nesreći.