Putin pozvao saudijskog kralja da razgovaraju o Siriji

Putin i kralj Salman su takođe razgovarali o "uspostavljanju efikasnije saradnje u borbi protiv takozvane Islamske države i drugih terorističkih grupa"
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2015. 08:53h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je telefonom pozvao kralja Saudijske Arabije Salmana kako bi razgovarali o iznalaženju rješenja za sirjsku krizu, saopštio je danas Kremlj.

U telefonskom razgovoru su dvojica državnika "razmijenila mišljenja prije svega po pitanju regionalne bezbjednosti, u kontekstu iznalaženja načina za razrješenje sukoba u Siriji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu zvaničnog Kremlja, prenijela je agencija AFP.

Putin i kralj Salman su takođe razgovarali o "uspostavljanju efikasnije saradnje u borbi protiv takozvane Islamske države i drugih terorističkih grupa".

Zvanična Moskva podržava predsjednika Sirije Bašara Asada od početka rata, prije četiri i po godine, u kojem je poginulo više od 240.000 ljudi.

Saudijska Arabija je dio koalicije na čelu sa SAD koja je u septembru prošle godine započela kampanju vazdušnih udara protiv IS u Siriji, a insistira da nikad neće sarađivati sa Asadovim režimom.

Putin će se sjutra obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, kada bi trebalo da iznese svoj plan za Siriju, što prije svega uključuje ideju o proširenju koalicije, koja bi uključila i Asadovu vojsku, u borbi protiv Islamske države.

Bonus video: