Danas posljednji dan hadžiluka u Meki

eđu nestalima je bivši iranski ministar u Libanu, kao i dva novinara državne televizije i istaknuti politički analitičar
67 pregleda 0 komentar(a)
Meka hadžiluk, Foto: Reuters
Meka hadžiluk, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2015. 12:02h

Posljednjeg dana hadžiluka u Meki, saudsijke vlasti se i dalje bore s posljedicama tragedije u kojoj je stradalo 719 ljudi.

Među žrtvama najviše ima državljana Irana. Do sada je potvrđena smrt 134 Iranaca, dok je 85 povrijeđeno. Među nestalima je bivši iranski ministar u Libanu, kao i dva novinara državne televizije i istaknuti politički analitičar. Više od 350 iranskih vjernika se i dalje vode kao nestali.

Iran je snažno kritikovao Saudijsku Arabiju, optužujući je za "nesposobnost" i "loše upravljanje" godišnjim hadžilukom koji svake godine privuče oko dva miliona hodošasnika iz više od 180 zemalja.

Iranski predsjednik Hasan Ruhani je u Njujorku, gdje je otputovao na sjednicu Generalne skupštine UN, izrazio sumnju u sposobnost Saudijske Arabije da nadgleda hadžiluk i dodao da saudijske vlasti nisu dovoljno odgovorne da organizuju tako veliki broj ljudi.

U Mini, oko pet kilometara od Meke, u četvrtak je nastao metež u kojem je poginulo 719 ljudi, među kojima su bili vjernici iz Egipta, Avganistana, Indije, Irana, Turske, Indije i Pakistana, a povrijeđeno je više od 860 osoba.

To je nesreća s najvećim brojem žrtava tokom hadžiluka za više od dvije i po decenije.

Bonus video: