Sirija: Militanti potvrdili da je postignuto primirje

Ukoliko bude primijenjen, sporazum će biti jedan od rijetkih primjera uspješnog posredovanja međunarodne diplomatije, za okončanje borbi u pojedinim područjima Sirije
4 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 20:03h

Sirijski aktivisti i militanti povezani sa Al Kaidom potvrdili su večeras da je uz podršku UN, postignut dogovor o primirju u pograničnom gradu Zabadani i dva sela Al Foja i Kefraja, koji podrazumijeva povlačenje pobunjenika iz grada i evakuaciju civila iz sela.

Sporazum bi trebalo da bude sproveden u narednih šest mjeseci, a za to vrijeme bi se produžio i prekid vatre u tom području. Evakuacija ranjenika sa obje strane, počeće u petak. Pored toga, oko 500 opozicionih zatvorenika će biti oslobođeno iz državnih zatvora.

Transfer će omogućiti grupi sunitskih pobunjenika iz koalicije Džaiš al fatah ili vojske Konkest i njihovim porodicama siguran prolaz iz područja Zabadanija, u blizini libanske granice.

Za uzvrat će 10.000 šiitskih civila i ranjenika provladinih boraca dobiti dozvolu da izađu iz dva sela u pokrajini Ildib, koju kontrolišu militanti, rekao je saudijski militantski sveštenik Abdulah al Muhajsini, koji živi u Siriji, prenosi AFP.

Sunitski pobunjenici će otići iz Zabadanija u pokrajinu Ildib, koja je pod njihovom kontrolom, dok će se šiiti nastaniti u predgrađu Damaska koji je pod vladinom kontrolom, rekao je šef posmatračke grupe za ljudska prava.

Ukoliko bude primijenjen, sporazum će biti jedan od rijetkih primjera uspješnog posredovanja međunarodne diplomatije, za okončanje borbi u pojedinim područjima Sirije. UN su ranije posredovale 2014. godine, u prekidu dvogodišnjeg sukoba u gradu Homsu.

Ipak, postoji zabrinutost zbog prinudnih demografskih promjena u petogodišnjem građanskom ratu u Siriji, jer je raseljena skoro polovina predratnog stanovništva.

Opozicija optužuje vladu sirijskog predsjednika Bašara Asada da sa svojim saveznicima, uključujucji i Iran, radi na premiještanju stanovnika na područja sa kojih su otišli suniti. Pobunjenici protiv Asada su uglavnom suniti, uključujući i inostrane borce koji su im se pridružili.

Bonus video: