APEL VLADI

Bugarska pravoslavna crkva: Ne puštati više izbjeglica

"Kad je riječ o onima koji su već tu, mi kao pravoslavno hrišćansko društvo treba da se brinemo o njima koliko god možemo i koliko god dopuštaju naše oskudne finansije, ali ne više od toga", saopštila je Crkva
4 komentar(a)
Migranti na grčko-makedonskoj granici, Foto: Reuters
Migranti na grčko-makedonskoj granici, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 16:03h

Bugarska pravoslavna crkva saopštila je danas da vlasti te zemlje ne bi trebalo da puštaju više izbjeglica u Bugarsku, čime su podržali odlučnost vlade u Sofiji da se uhvati u koštac sa prilivom izbjeglica koji je preplavio susjedne zemlje.

"Smatramo da naša vlada nikako ne bi smjela da pusti još izbjeglica u našu zemlju", navodi se u saopštenju crkve, koje je potpisao patrijarh Neofit i drugi članovi Svetog sinoda Bugarske pravoslavne crkve, prenio je Rojters.

Bugarska, koja je članica Evropske unije ali ne i šengenske zone, rasporedila je dodatni broj policajaca na svoju granicu, instalirala kamere i senzore za pokret, a produžava i zaštitnu ogradu koja bi trebalo da pokrije 160 kilometara granice sa Turskom, ali uprkos tome izbjeglice i dalje pristižu.

Hiljade izbjeglica, koje bježe pred ratom i progonom iz Sirije, pokušavaju da dođu do zapadne Evrope preko bugarskih susjeda Makedonije i Srbije, koje nisu članice Evropske unije.

Bugarska pravoslavna crkva je izrazila saosjećanje i solidarnost sa izbjeglicama koje su već stigle u Bugarsku, ali je istakla da problem treba da riješe "oni koji su ga stvorili".

"Kad je riječ o onima koji su već tu, mi kao pravoslavno hrišćansko društvo treba da se brinemo o njima koliko god možemo i koliko god dopuštaju naše oskudne finansije, ali ne više od toga", saopštila je Crkva.

Od 4,37 miliona Bugara, oko 75 odsto se na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine izjasnilo kao pravoslavni hrišćani.