Tragedija u Meki: Neki hodočasnici nijesu poštovali preporuke o kretanju

Papa Franjo je prilikom posjete SAD, tokom molitve u crkvi Svetog Patrika u Njujorku, izrazio "osjećanje bliskosti" sa muslimanima
62 pregleda 2 komentar(a)
Meka, nesreća, Foto: Reuters
Meka, nesreća, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 08:58h

Ministar zdravlja Saudijske Arabije Kalid al-Falih izjavio je danas da je mogući uzrok stampeda prilikom ritualnog "kamenovanja Satane" u Mini, nedaleko od Meke, to što pojedini hodočasnici nijesu poštovali preporuke nadležnih vlasti o kretanju.

On je obećao brzu istragu jučerašnje tragedije u kojoj je poginulo 717, a povrijeđeno najmanje 863 ljudi.

"Istražne radnje o incidentu sa stampedom u Mini, koji se možda dogodio, jer su se neki hodočasnici kretali ne slijedeći instrukcije nadležnih vlasti, biće brze i rezultati će biti saopšteni kao i za druge incidente", navedeno je u saopštenju povodom najveće nesreće tokom godišnjeg hadžiluka za posljednjih 25 godina.

Al-Falih je rekao da se povrijeđeni prebacuju u bolnice u Meki i po potrebi u druge djelove zemlje, prenio je Rojters.

Saudijska vlada je, kako navodi BBC, formirala posebnu komisiju za istragu, a saudijski kralj Salman ben Abdel Aziz Al Saud naložio je reviziju pravila i plana održavanja hadžiluka poslije tragedije.

Saudijski monarh rekao je da je potrebno poboljšati organizaciju kretanja hodočasnika, navodi BBC, prenoseći i da je iranski vjerski lider ajatolah Hamnei kritikovao saudijske vlasti zbog nesposobnosti da osiguraju bezbjednost hodočasnika.

Britanska mreža prenijela je da je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, prilikom posjete SAD tokom molitve u crkvi Svetog Patrika u Njujorku, izrazio "osjećanje bliskosti" sa muslimanima.

Posljednjih devet godina nije bilo većih incidenata, a Saudijska Arabija uložila je značajna sredstva u poboljšanje infrastrukture i bezbjednosti u svetilištima Meki i Medini, podsjeća britanski javni servis.

Najveći broj žrtava - blizu 1.500, zabilježen je 1990. godine, a poslije tragedije 2006. u kojoj je život izgubilo više od 300 ljudi, mjesto na kom se sprovodi ritual značajno je rekonstruisano.

Duznnost muslimanskih vjernika je da bar jednom u životu odu na hadžiluk, ukoliko im to zdravlje i mogućnosti dozvoljavaju, a ove godine u njemu je učestvovalo blizu dva miliona ljudi.

Bonus video: