Tusk: Najvažniji dogovor - obezbjeđenje granica EU pred seobom naroda

Tusk je poručio da niko u Evropi sada ne treba da se mijenja u nekakvog okrutnog čovjeka već da se vrati kontrola granica, kako Evropa ne bi bila totalno otvorena baš za svakog
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 08:27h

Predsjednik Evropskog savjeta (ES) Donald Tusk ocijenio je da je najvažniji dogovor sa samita Evropske unije u srijedu to što će Evropa hitno krenuti u obezbjeđenje granica pred seobom naroda, kako je nazvao talas izbjeglica, i da bez toga ne može opstati šengenska zona.

"Bez kontrole na spoljašnjim granicama EU nema govora o imigracionoj politici već o potpunom haosu. Prije nego što pozovemo dalje izbjeglice kojima je pomoć zaista potrebna, moramo da budemo sigurni da smo kao Evropa u stanju da kontrolišemo taj proces", kazao je Tusk sinoć poljskoj javnoj televiziji TVP.info.

Predsjednik ES, koji je i bivši poljski premijer, upozorio je da je ugrožen šengenski prostor slobodnog toka bez unutrašnjih granica ukoliko se ne osiguraju spoljašnje granice Unije, u šta moraju da se upuste i evropske institucije, recimo neka buduća evropska granična straža, pošto je očigledno da zemlje na nacionalnom nivou to nisu u stanju da učine.

"Ne možemo da zacementiramo naše granice zidovima ali možemo da povratimo realnu kontrolu na našim spoljašnjim granicama da bismo mogli da obavimo ulaznu selekciju", kazao je Tusk.

On je sadašnji talas imigranata nazvao prije seobom naroda nego talasom izbjeglica na kakve smo navikli ranije i naglasio da Evropa mora da pomogne i zemljama van Unije koje se sa tom seobom naroda bore.

"Konačno nam je pošlo za rukom da svi lideri u EU počnu da govore o tome kako da talas zaustavimo... Mnogo mjeseci mnogi evropski političari smatrali su da je najvažnija misija Evropljana da budu što otvoreniji i spremni da prime svakog izbjeglicu, što je evropska tradicija. Taj način razmišljanja previdio je razmjere problema i da smo suočeni prije sa seobom naroda, nego problemom izbeglica kakav smo poznavali godinama", rekao je predsjednik ES.

Tusk je poručio da niko u Evropi sada ne treba da se mijenja u nekakvog okrutnog čovjeka već da se vrati kontrola granica, kako Evropa ne bi bila totalno otvorena baš za svakog, pošto izbjeglice u ovom talasu predstavljaju samo odredjene procente u talasu, imigranata.

"Podrazumijeva se da je obaveza da se pomogne onima koji su u smrtnoj opasnosti ili bježe iz oblasti u kojima bijesni rat", rekao je Tusk u intervjuu TVP.info.

Bonus video: