Vučić: Nismo još preduzeli mjere protiv Hrvatske, čekamo još 30 sati

"Nadam se da ni jedne nećemo morati da primijenimo", rekao je Vučić
81 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.09.2015. 17:44h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, ukoliko u narednih 30 sati ne bude postignut dogovor sa Hrvatskom, Vlada Srbije pripremila paket mjera za sopstvenu odbranu i odbranu svojih ekonomskih interesa.

Vučić je novinarima nakon sjednice vlade i Biroa za koordniaciju rada službi bezbjednosti rekao da ga je Vlada na sjednici ovlastila da vodi razgovore sa rukovodstvom Hrvatske i da će gledati da dogovor bude postignut, ali da je ukoliko do njega ne dođe spreman paket mjera.

"Vlada je spremila paket mjera koji bi Srbija, ukoliko ti razgovor ne uspiju, kao mjeru odbrane sebe i svojih ekonomskih intersa preduzimala od 24. septembra od 00.00 sati. Još 30 sati imamo da postignemo konačni dogovor i ja sam uvjeren da ćemo to moći da napravimo", rekao je Vučić.

On je precizirao da su mjere predviđene u tri nivoa i to političke pravne i ekonomske prirode.

"Nadam se da ni jedne nećemo morati da primijenimo", rekao je Vučić.

"Srbija do sada nije primijenila nijednu mjeru koju je pripremila u slučaju zatvaranja granica od strane Hrvatske za teretni saobraćaj i neće ih primjenjivati do sjutra u ponoć, izjavio je Vučić i dodao da se nada da neće biti ni potrebe za primenom mjera.

On je rekao da se nada da će hrvatski i evropski zvaničnici razumjeti situaciju, te da do primjene tih mjera neće doći.

"Ako budemo primorani da svoju zemlju štitimo mi ćemo to da uradimo, a ne vidim da će to bilo kome donijeti neko veliko dobro", poručio je Vučić, dodajući da je naša odlučnost da zaštitimo zemlju bila veoma važna i da smo u mnogo čemu imali podršku evropskih zvaničnika, jer nam je pozicija sada drugačija nego što je bila.

Vjeruje, dodao je, da hrvatski premijer Zoran Milanović želi bliže i bolje odnose sa Srbijom kao što i Srbija želi otvorenije i iskrene sa Hrvatskom, ocijenivši da je "to u interesu i jednih i drugih".

Njegova poruka svima u Evropi i svima u Srbiji je da Srbija neće imati nikakvih problema sa izbjeglicama i da je spremna da preuzme svoj dio tereta, da će poštovati sve mjere EU iako nije članica, ali da istovremeno neće da trpi bilo kakva poniženja od bilo koga.

"Srbija je uvijek za razgovore i dogovore ali ćemo znati i da zaštitimo svoje nacionalne interese", zaključio je.

Prelaz nije sasvim otvoren, interesi Srbije i dalje ugroženi

Vučić kaže da granični prelaz Bajakovo nije u potpunosti otvoren jer se propuštaju samo kamioni sa kvarljivom robom, ocijenivši da je pomak napravljen, ali da su vitalni ekonomskih interesi Srbije i dalje značajno ugroženi.

"Nemamo dogovor, da ga imamo prelaz bi bio otvoren", rekao je Vučić precizirajući da je hrvatska granična policija dobila od hrvatske vlade nalog da propušta samo kamione sa kvarljivom robom.

Vučić je nakon sjednice vlade i Biroa za koordinaciju rada službi bezbjednosti rekao da je trenutno stanje takvo da je prelaz iz Srbije prema Hrvatskoj potpuno otvoren, a da za srpske, turske, bugarske i rumunske kamione nije, izuzev kada je riječ o kvarljivoj robi.

Prelaz je, kako je dodao, samo u jednom trenutku bio potpuno otvoren, a potom je hrvatska granična policija dobila nalog vlade u Zagrebu.

"Situacija nije riješena na način koji smo očekivali. Napravljen je pomak, ali to je i dalje značajno ugrožavanje vitalnih ekonomskih interesa Srbije", zaključio je Vučić.

Bonus video: