Usvojena rezolucija o preraspodjeli 120.000 izbjeglica, Ostojić napustio sastanak

"Odluka o preraspodjeli 120.000 lica usvojena je danas velikom većinom glasova država članica", navedeno je u tvitu predsjedavajućeg EU, Luksemburga
0 komentar(a)
Tomas de Mazier, Johana Mikl-Lajtner, Žan Aselborn, Foto: Beta-AP
Tomas de Mazier, Johana Mikl-Lajtner, Žan Aselborn, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.09.2015. 17:11h

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije danas su u Briselu "velikom većinom" glasova država članica usvojili rezoluciju o preraspodjeli izbeglica među državama članicama EU.

"Odluka o preraspodjeli 120.000 lica usvojena je danas velikom većinom glasova država članica", navedeno je u tvitu predsjedavajućeg EU, Luksemburga.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Tviteru da su Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila uzdržana.

Šefovi država i vlada članica EU, razgovaraće o ovoj temi na vanrednom samitu sjutra u Briselu.

Prvi vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova prošle nedjelje se završio bez dogovora o planu Evropske komisije za solidarno raspoređivanje oko 120.000 izbjeglica putem uvođenja obavezujućih kvota.

U Pragu je u ponedjeljak održan mini samit ministara pet srednjeevropskih zemalja koje se najviše protive da im iz Brisela nameću kvote za prijem azilanata, sa ciljem stvaranja zajedničke platforme.

Na tom sastanku, koji je okupio šefove diplomatija Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Rumunije, dogovoreno je da se umjesto raseljavanja izbjeglica po EU usmjeri više napora u kontrolu spoljnih evropskih granica i uspostavljanje prihvatnih centara na Bliskom Istoku i na Balkanu.

Ministar unutrašnjh poslova Hrvatske Ranko Ostojić nije se dugo zadržao na ministarskom sastanku u Briselu, na kojem se raspravljalo o izbjegličkoj krizi, prenosi Index.hr.

"U trenutku kada oni unutra ne mogu da se dogovore oko kvota za 120.000 ljudi, ja kao predstavnik zemlje u koju je u proteklih sedam dana ušlo 35.000 ljudi nemam više šta da radim na tom sastanku", rekao je Ostojić novinarima napuštajući sastanak.

Hrvatski ministar otkrio je da se na sastanku prvi javio za riječ, tražeći da se zaustavi priliv izbjeglica iz Turske i Grčke.

Ostojić je rekao da ne prihvata da se izbjeglice usmjeravaju preko Hrvatske, ocjenjujući da je otvaranje mađarskog graničnog prelaza Horgoš prema Srbiji bilo licemjerno.

"Svečano su ga otvorili srpski i mađarski ministar, navodno za prihvat izbjeglica, a niko od izbjeglica nije prošao", rekao je Ostojić, navodeći kako će žrtve izbjegličke krize prvenstveno biti Njemačka, Austrija, Slovenija i ostale zemlje kojima Mađarska odmah šalje sve izbjeglice bez prethodne registracije.

"Hrvatska je već rekla da mi nećemo da budemo hot-spot. Na sastanku sam napomenuo da se u ovom trenutku, dok mi pričamo o relokaciji, ona već odvija. Iz Grčke je ovih dana relocirano 35.000 ljudi. Ovaj sastanak može imati zaključke kakve hoće, mi ćemo ih prihvatiti, ali rješenje se ne može tražiti godinama, treba reagovati odmah", rekao je ministar unutrašnjh poslova Hrvatske.

Bonus video: