Kupio prava na lijek i podigao mu cijenu 5000 odsto!

Martin Škreli, direktor kompanije Turing ljekovi koja je otkupila prava na Daraptim, izjavio je da će kompanija iskoristiti novac od prodaje na istraživanje novih načina liječenja
65 pregleda 19 komentar(a)
Ljekovi, Foto: Shutterstock
Ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2015. 13:25h

Čelnik američke farmaceutske kompanije, branio je danas svoju odluku o povećanju cijene ljekova, starih 62 godine, koje su koristili ljudi oboljeli od AIDS-a. Daraprim, pomenuti lijek je doživio poskupljenje od nevjerovatnih 5.000 odsto.

Martin Škreli, direktor kompanije Turing ljekovi koja je otkupila prava na Daraptim, izjavio je da će kompanija iskoristiti novac od prodaje na istraživanje novih načina liječenja.

Lijek se korosti u borbi protiv toksoplazmoze, parazitskog napada koji pogađa osobe s kompromitiranim imunološkim sistemom.

Od kad su pod okriljem Turinga, Daraprim, koji je koštao 13,50 dolara sada košta nevjerovatnih 750.

Interesanto da se za proizvodnju pilule utroši svega jedan dolar, ali direktor Turinga, se pravda da tu nisu uračunati ostali troškovi kao što su marketing i distribucija koja je znatno poskupjela posljednjih godina.

"Kada pogledate da moderni ljekovi protiv kancera mogu koštati od 100.000 do pola miliona dolara, onda je Daraprim i dalje ispod cijene", branio se Martin Šrinkl, na napade javnosti.

Bonus video: