Zastava Vatikana prvi put će se zavijoriti u UN

Misija Vatikana u UN je prvobitno saopštila da ne namjerava da podigne zastavu uoči papine posjete SAD, ali je promjenila stav nakon što su zvaničnici UN to zatražili
174 pregleda 1 komentar(a)
Vatikan zastava, Foto: Reuters
Vatikan zastava, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2015. 10:11h

Zastava Vatikana će se u petak, uoči obraćanja pape Franja, prvi put zavijoriti u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, ali ceremonije povodom podizanja zastave neće biti, saopštila je misija Svete stolice u svjetskoj organizaciji.

Misija Vatikana u UN je prvobitno saopštila da ne namjerava da podigne zastavu uoči papine posjete SAD, ali je promjenila stav nakon što su zvaničnici UN to zatražili, prenosi AFP.

"Sveta stolica i sekretarijat Ujedinjenih nacija složili su se da zastava bude podignuta bez ceremonije" u petak, rekao je juče novinarima nadbiskup Bernardito Auza, ambasador Vatikana u UN, dodavši da će osoblje UN tog dana podići vatikansku zastavu u isto vrijeme kad i ostale zastave.

Države članice UN usvojile su rezoluciju kojom se dozvoljava da budu podignute zastave Vatikana i Palestine, koji imaju status posmatrača u svjetskoj organizaciji, podsjeća francuska agencija dodajući da se za tu rezoluciju založila Palestina, koja taj simbolični gest smatra važnim podsjetnikom na njenu borbu za državnost.

Vatikan se, međutim, distancirao od nastojanja Palestinaca u tom cilju u UN, tvrdeći da nema razloga da se prekida 70-godišnja praksa podizanja zastava samo država članica.

Vatikanski ambasador je objasnio da će zastava Vatikana biti podignuta po nalogu UN pošto, kako je naveo, zvaničnici UN "smatraju da će papina posjeta biti važna prilika u kojoj zastava Svete stolice već treba da je podignuta iako Vatikan to nije planirao".

"Oni su predložili da to učine sami, bez javne ceremonije, i to smo prihvatili", rekao je on.

Palestinci su, sa svoje strane, pozvali stotine lidera da prisustvuju formalnoj svečanosti podizanja palestinske zastave 30. septembra, u prisustvu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve će tokom svoje posjete SAD od 22. do 27. septembra obići Vašington, Njujork i Filadelfiju, a prema navodima francuske agencije, papa će se obratiti Generalnoj skupštini UN 25. septembra.

Bonus video: