Izbjeglička kriza dovodi u pitanje smisao postojanja Evrope

"Iluzorno je vjerovati da će se svaka zemlja izvući iz krize ako vrati svoje nacionalne granice. Moramo iskreno i da kažemo da pored solidarnosti prema izbjeglicama, ne možemo da držimo širom otvorena vrata za sve migrante koji traže ekonomsku sigurnost"
0 komentar(a)
Loran Fabijus, Foto: Beta/AP
Loran Fabijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.09.2015. 09:07h

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus ocijenio je danas u Parizu da izbjeglička kriza dovodi u pitanje "funkcionisanje i smisao postojanja Evrope".

"Evropa je iskusila brojne krize. Ali je ova, na određeni način, dovela je u pitanje smisao postojanja i funkcionisanja Evrope", rekao je Fabijus u intervjuu za nekoliko evropskih medija - Figaro, Tribin de Ženev, Pais, Republika i Soar.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) razgovaraće danas u Briselu o izbjegličkoj krizi i raspoređivanju 120.000 migranata prije sjutrašnjeg samita lidera EU.

"Iluzorno je vjerovati da će se svaka zemlja izvući iz krize ako vrati svoje nacionalne granice. Moramo iskreno i da kažemo da pored solidarnosti prema izbjeglicama, ne možemo da držimo širom otvorena vrata za sve migrante koji traže ekonomsku sigurnost", rekao je francuski ministar.

"Ako bismo to uradili, onda bi se desio haos i raspad... A to su teške posljedice za Evropu na svim poljima", ocijenio je Fabijus navodeći primjer britanskog referenduma o izlasku iz EU, koji, prema njegovim riječim, ne može da se organizuje ako se prethodno ne riješi izbjeglička kriza.

Fabijus je ocijenio da "nacionalni egoizam" neće riješiti taj problem, predlažući otvaranje prihvatnih centara u zemljama gdje prvo stignu izbjeglice, kao i sistem ravnopravne raspodjele migranata i pomoć Turskoj, Jordanu i Libanu, koje su do sada primile najveći broj izbjeglica, prvenstveno iz Sirije.

Bonus video: