HRW: Makedonska policija zlostavlja izbjeglice

Oni su ispričali da ih je policija tukla pendrecima, udarala, šutirala i vrijeđala. U nekim slučajevima, oni su bili šibama primoravani da trče izemeđu dva reda policajaca, koji su ih pendrecima udarali po leđima, ramenima i glavi, navodi HRW
54 pregleda 10 komentar(a)
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 17:28h

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč", optužila je danas makedonsku policiju za loše ophođenje prema izbjeglicama u tranzitu kroz tu zemlju, na putu ka Evropskoj uniji, a vlasti u Skoplju su taj izvještaj ocijenile kao sumljiv.

HRW je objavila izvještaj u kojem navodi i svjedočenja migranata o tome da su ih makedonski zvaničnici "fizički i verbalno zlostavljali na granici s Grčkom, kao i o lošem ophođenju policajaca u prihvatnom centru Gazi Baba, od juna 2014. do jula 2015.".

"Jasno je da Makedonija ima problem s policijskim nasiljem nad tražiocima azila i migrantima. To se neće promijeniti, osim ako makedonske vlasti ozbiljno ne istraže optužbe i identifikuju sve odgovorne", rekla je predstavnica HRW, Emina Cerimović, i pozvala Brisel da izvrši pritisak na Skoplje po ovom pitanju.

Odgovarajući na optužbe, portparol makedonske policije rekao je da je ovaj izvještaj sumnjiv, jer HRW ne otkriva imena migranata i tražilaca azila čija svjedočenja navodi.

U ovom izvještaju, HRW navodi da se većina intervjuisanih predstavila pseudonimima iz straha za svoju bezbjednost, prenio je AFP.

"Ako cilj nije da se tendenciozno ukalja ime Makedonije, već da se zaista pomogne tim ljudima, spremni smo da sprovedemo istragu o optužbama", rekao je portparol policije, Ivo Kotevski.

HRW je intervjuisala 64 migranta i azilanta, uključujući sedmoro djece, od kojih su mnogi doživjeli zlostavljanje makedonske policije, naročito na granici s grčkom i u prihvatnom centru Gazi Baba u Skoplju.

Oni su ispričali da ih je policija tukla pendrecima, udarala, šutirala i vrijeđala.

U nekim slučajevima, oni su bili šibama primoravani da trče izemeđu dva reda policajaca, koji su ih pendrecima udarali po leđima, ramenima i glavi, navodi HRW.

Bonus video: