Ko su izbjeglice i da li će preplaviti Evropu?

U filmu su objašnjeni politički uzroci ovakvog stanja, početak velikih migracija i na kraju, tačan broj izjeglica koje su prihvatile određene zemlje
104 pregleda 34 komentar(a)
film o izbjeglicama, Foto: Screenshot (YouTube)
film o izbjeglicama, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.09.2015. 08:56h

U kratkom animiranom šestominutnom filmu, koji je objavila Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR), na vrlo jednostavan i pomalo pristrasan način objašnjeni su uzroci izbjegličke krize kojoj smo svjedoci posljednjih dana.

U filmu su objašnjeni politički uzroci ovakvog stanja, početak velikih migracija i na kraju, tačan broj izjeglica koje su prihvatile određene zemlje.

Na početku kratkog animiranog filma, autori za katastrofu krive "brutalnu vladavinu porodice Asad koja nije željela da siđe sa vlasti kada su demokratski pobunjenici od njih to zahtijevali".

Takođe, govori se o upotrebi hemijskog oružja u Siriji za šta, uprkos optužbama Amerikanaca, nema dokaza. A ukoliko se sjetimo koje su sve lažne optužbe SAD i njihovi saveznici sručili na račun Iraka 2003. godine, treba imati zadršku.

Drugi dio filma objašnjava šta bi se dogodilo da zaista svi raseljeni ljudi odluče da se nastane u Evropi, šta bi to značilo za evropsku privredu i za društvenu i vjersku strukturu evropskog stanovništva.

Čak i da sve izbjeglice odluče da zauvijek ostanu u Evropi, ne bi se dogodilo ništa dramatično, niti bi Evropa postala pretežno muslimanska zemlja, poruka je filma.

Blic.rs

Bonus video: