AI: Mađarska pokazala "ružno lice haotičnog odgovora Evrope"

"Za izbjeglice koje bježe iz užasnih zona sukoba doček takvom zastrašujućim prikazom vojne sile je šokantan", rekao je zamjenik direktora AI za Evropu Gauri van Gulik
58 pregleda 1 komentar(a)
Izbjeglice, Mađarska, Foto: Reuters
Izbjeglice, Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2015. 17:59h

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešnal (AI) saopštila je danas da je Mađarska zatvaranjem granica za izbeglice, bodljikavom žicom i vojskom na granici, kao i drakonskim novim zakonom pokazala "ružno lice haotičnog odgovora Evrope" na izbjegličku krizu.

AI navodi da su njegovi timovi na mađarsko-srpskoj granici vidjeli destine vojnika, policajaca, pasa i helikoptera u patrolama uz ogradu od bodljikave žice. Njegovi timovi vidjeli su i grupe sirijskih izbjeglica kako očajnički ispituju ogradu da li mogu nekako proći kroz nju.

"Za izbjeglice koje bježe iz užasnih zona sukoba doček takvom zastrašujućim prikazom vojne sile je šokantan", rekao je zamjenik direktora AI za Evropu Gauri van Gulik.

Van Gulik je rekao da "ograde i drakonski zakoni nijesu rješenje".

"Jedino rešenje za Mađarsku i EU je da počnu da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, iskažu solidarnost i osiguraju da tražioci azila imaju propisan pristup teritoriji i procedurama za azil", dodao je on.

AI navodi i da se protivi kriminalizaciji migranata koji, prema novom mađarskom zakonu, mogu dobiti tri godine zatvora za pokušaj ilegalnog ulaska. Ta organizacija dodaje da bi pritvaranje izbjeglica i migranata trebalo da bude posljednja mjera, a da ilegalne ulaske treba tretirati kao administrativni prekršaj.

AI je izrazio bojazan da bi tražoci azila mogli biti masovno vraćeni u Srbiju koju Mađarska smatra bezbjednom zemljom.

Bonus video: