Izbjeglice u Austriju sve češće ulaze preko Slovenije

Istovremeno, austrijske vlasti objavile su da su u subotu na području Šentilja na svojoj strani zaustavili 43 izbjeglice iz Iraka i Sirije koji su u Austriju ušli iz Slovenije
0 komentar(a)
Minmhen, migranti, Foto: Reuters
Minmhen, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2015. 10:42h

Zbog oštrijih mjera na granici Mađarske i Austrije prema izbjeglicama, sve je više slučajeva da izbjeglice za put prema Austriji i Njemačkoj koriste obilazak preko Slovenije, navode u ponedjeljak slovenački mediji.

Kako navodi mariborski list "Večer", slovenačka je policija u subotu rano ujutro neposredno pred graničnim prelazom Šentilj prema Austriji, pri pokušaju ilegalnog ulaska u susjednu državu, zaustavila kombi rumunske registracije u kojem je otkrila 21 osobu, državljane Irana i Avganistana. Kombi je vozio 43-godišnji Rumun, a utvrđeno je da je ilegalno s vozilom i izbjeglicama ušao u Sloveniju iz Mađarske.

Istovremeno, austrijske vlasti objavile su da su u subotu na području Šentilja na svojoj strani zaustavili 43 izbjeglice iz Iraka i Sirije koji su u Austriju ušli iz Slovenije.

Austrija i Slovenija imaju bilateralni sporazum o vraćanju osoba koje nedopušteno prijeđu granicu, ali je slovenačka policija u vezi sa spomenutim slučajem navela da ih austrijski kolege nisu obavijestili o osobama koje su ilegalno prešle granicu, niti za to dali materijalne dokaze pa je izručenje spomenutih izbjeglica Sloveniji upitno.

Slovenčka policijska uprava u saopštenju medijima navela je kako i dalje izvodi pooštrene kontrole i druge operativne mjere na zajedničkoj granici s Austrijom i da će to i dalje provoditi.

Novi rekordni dolazak izbjeglica u Mađarsku

Rekordnih 5.809 izbjeglica prešlo je juče iz Srbije u Mađarsku, saopštila je danas mađarska policija, dan uoči stupanja na snagu odluke o potpunom zatvaranju mađarsko-srpske granice.

U Mađarsku je juče stiglo više ljudi nego u subotu, kada je zabilježen prethodni rekord od izbijanja krize.

Oko 6.700 izbjeglica u subotu je prešlo mađarsku granicu s Austrijom u Nikelsdorfu, prije odlaska u Njemačku.

Mađarska želi hermetički da zatvori svoju granicu sa Srbijom za ilegalne migrante, počev od 15. septembra, kada će preskakanje ograde s bodljikavom žicom, postavljene na granici, biti kažnjivo zatvorom.

Bonus video: