Papa ubrzao proceduru za poništenje braka

Franja je naglasio da je brak i dalje neraskidiva zajednica i da novi propisi ne treba da pomažu njegovom okončanju. Cilj reforme je, naveo je papa, da se ubrza i uprosti proces kako bi vernici mogli da ostvare pravdu
59 pregleda 0 komentar(a)
papa Franjo, vrućine, Foto: Reuters
papa Franjo, vrućine, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 12:46h

Papa Franja radikalno je danas reformisao procedure Rimokatoličke crkve za poništenje braka dopuštenjem brzog donešenja odluka i uklanjanjem automatske žalbe kako bi ubrzao i pojednostavio proces.

Franja je izdao novi propis koji uređuje kako biskupi širom svijeta odlučuju kada je brak nevažeći. Katolici moraju dobiti poništenje od crkve, ako žele da se opet vjenčaju u crkvi.

Taj proces je međutim dosad bio komplikovan, skup i van domašaja mnogih katolika, posebno u siromašnim zemljama u kojima biskupije nemaju tribunale za brakove.

Franja je naglasio da je brak i dalje neraskidiva zajednica i da novi propisi ne treba da pomažu njegovom okončanju. Cilj reforme je, naveo je papa, da se ubrza i uprosti proces kako bi vernici mogli da ostvare pravdu.

Opšti cilj reforme je "spas duša", naglasio je papa.

Najveća reforma se tiče ubrzane procedure, kojom rukovode biskupi i koja se može iskoristiti kada oba supružnika traže poništenje ili se oboje ne protive. Takođe se može iskoristiti i kada zbog drugih dokaza nije potrebna temeljnija istraga. Taj proces se može završito za 45 dana.

Druga reforma se tiče uklanjanja automatske žalbe kada je doneta prvobitna odluka. Žalbe su i dalje moguće, ali nisu automatske, kako to već više godina funkcioniše u SAD.

Reforma omogućuje i da lokalni biskupi na mjestima gdje nema panela s trojicom sudija da sam presudi ili da prepusti slučaj jednom svješteniku s dvojicom pomoćnika.

Franja je pozvao i da se ukinu plaćana za procedure, osim za "pravičnu naknadu" članovima tribunala.

Katolici su se dugo žalili na predugu proceduru koja može trajati godinama i koštati hiljade dolara za pravne i sudske troškove.

Bez poništenja prethodnog braka, ponovo oženjeni katolici se smatraju preljubnicima koji žive u grijehu i ne mogu dobiti pričešće.

Franja je već tražio da poništenja budu besplatna, nevodeći da bi svi katolici trebalo da imaju pravo na pravdu iz crkve. On je rekao i da bi crkva trebalo da uzme u obzir da nepoznavanje vjere može biti razlog za proglašenje nevalidnosti braka.

On je citirao svog prethodnika na čelu nadbiskupije u Buenos Ajresu koji je rekao da je polovina brakova u suštini invalidna zato što ljudi ulaze u njih bez svijesti da je venčanje životna obaveza.

Bonus video: