Mađarska pušta izbjeglice na redovne linije željeznice

Ta zemlja je tako odustala od provjera viza koje je ranije primjenjivala kako bi spriječila izbjeglice da bez poteškoća stignu javnim prevozom do Austrije i Njemačke, prenjela je agencija AP
0 komentar(a)
izbjeglice Sirija, Foto: Reuters
izbjeglice Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2015. 18:03h

Mađarske vlasti su danas dopustile izbjeglicama da koriste redovne željezničke linije koje vode preko zapadne granice do Austrije i dalje prema Njemačkoj, saopštila je vlada u Budimpešti.

Ta zemlja je tako odustala od provjera viza koje je ranije primjenjivala kako bi spriječila izbjeglice da bez poteškoća stignu javnim prevozom do Austrije i Njemačke, prenjela je agencija AP.

Ovaj neočekivani potez vlade u Budimpešti primjenjen je samo dan nakon što je Mađarska, gdje su hiljade izbjeglica napravile veliku gužvu na glavnoj budimpeštanskoj željezničkoj stanici Keleti i na autoputu ka Austriji, prevezla više hiljada izbjeglica autobusima do granice sa Austrijom.

Austrija i Njemačka, najpoželjnije destinacije za izbjeglice koji proteklih dana u velikim brojevima pristižu u Evropu, pristale su ovaj put da prime autobuse sa izbjeglicama koje im je poslala Mađarska, ali su naglasile da za druge slučajeve tražilaca azila zvanična Budimpešta mora da se pobrine na sopstvenoj teritoriji.

Bonus video: