Mađarska ukinula međunarodne vozove za Češku i Njemačku

Mađarske željeznice su na svom sajtu saopštile da su do daljnjeg odustale od vozova ka zapadu Evrope iz razloga bezbjednosti
2 komentar(a)
migranti Mađarska, Foto: Reuters
migranti Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2015. 09:34h

Mađarska je do daljnjeg ukinula međunarodne vozove ka zapadu, među njima i za Češku, kojima su izbjeglice pokušavale da dopru do Njemačke a međunarodne željezničke linije preko Češke za Mađarsku završavaće u mađarskom pograničnom gradu Sob, saopštile su jutros Češke željeznice.

"Po aktuelnim informacijama našeg mađarskog partnera svi vozovi za Češku i iz nje završavaće u pograničnoj stanici Sob. Putnike između Soba i Budimpešte prevoze domaći vozovi. Ta mjera ne bi trebalo da se odrazi na vozove na našoj teritoriji, ali ne isključuju se kašnjenja", kazao je danas portparol Čeških željeznica Petr Štahlavski.

Mađarske željeznice su na svom sajtu saopštile da su do daljnjeg odustale od vozova ka zapadu Evrope iz razloga bezbjednosti.

Češke željeznice apelovale su na putnike u pravcu Mađarske u koju iz Češke ide nekoliko vozova, da dnevno prate na sajtu obavještenja jer situacija može iznenada da se promjeni.

Češka je u srijedu odlučila da više ne zadržava 42 dana u izbjegličkim logorima one Sirijce koji su zatražili azil u Mađarskoj, već da im ponudi da zatraže azil u Češkoj, a ako ne budu htjeli, da im izda potrebne privremene dokumente i pusti ih da u roku od nedjelju dana napuste Češku i odu kuda su hteli - u Njemačku, Austriju ili dalje prema Skandinaviji.

Ta mjera važi isključivo za izbjeglice iz Sirije i to one koje bi po evropskim propisima Češka morala da vrati Mađarskoj.

Češke željeznice spremile su u Brnu lokomotivu, a u Bžeclavu, na granici sa Slovačkom, kompoziciju vagona za slučaj da se pokaže potreba da se izbjeglice nekuda prevezu posebnim vozom.

Bonus video: