Sud u Gvatemali naredio hapšenje predsjednika države

Konzervativni predsjednik, 64-godišnji general u penziji, na vlasti je od 2012. Od utorka, kada mu je ukinut imunitet, zabranjeno mu je napuštanje zemlje.
1 komentar(a)
Oto Perez, Foto: Reuters
Oto Perez, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2015. 08:54h

Sudija je naredio privođenje predsjednika Gvatemale Ota Pereza Moline jer je osumnjičen da je predvodio veliku mrežu korupcije, objavilo je sinoć tužilaštvo, pošto je u utorak predsjedniku ukinut imunitet.

Molina je danas podnio ostavku na funkciju predsjednika Gvatemale, prenio je njegov portparol Horhe Ortega.

Konzervativni lider, na vlasti od 2012. godine donio je tu odluku da bi se "kao pojedinac suočio s procesom koji se vodi protiv njega", rečeno je iz kabineta, nekoliko sati pošto je sud izdao nalog za privođenje predsjednika.

Nije još naređeno da bude uhapšen, već je najprije pozvan da sam dođe da se izjasni pred sudijom Migelom Anhelom Galveom, rekla je državna tužiteljka Telma Aldana koja je pokrenula postupak.

Predsjednik Peres Molina će morati da odgovori na optužbe o nedozvoljenom udruživanju, pronevjeri i primanju mita u carinskom skandalu zbog kojeg je već uhapšena potpredsjednica Gvatemale, a neki od ministara su podnijeli ostavke.

Predsjedniku je Parlament u utorak ukinuo imunitet, što se nikad do sada nije dogodilo u istoriji Gvatemale, a mnogi građani su to proslavili na ulicama.

Konzervativni predsjednik, 64-godišnji general u penziji, na vlasti je od 2012. Od utorka, kada mu je ukinut imunitet, zabranjeno mu je napuštanje zemlje.

Predsjednik može po zakonu ostati na dužnosti i ako mu je oduzet imunitet i ako je podvrgnut krivičnoj istrazi, sem ako sudija ne naloži da bude pritvoren. U tom slučaju mu se oduzima funkcija.

Sudija Migel Anhel Galves odlučiće o sledećem koraku na osnovu predsjednikovog iskaza, a mogućnosti su da mu se oduzme funkcija, da se uhapsi ili da ostane na svom položaju i slobodan dok traje sudski proces.

Državna tužiteljka Telma Aldana rekla je da je u toku preliminarna istraga umiješanosti predsjednika u prevaru.

Predsjednik Perez Molina tvrdi da je nevin i da će se odazvati pravosuđu. On zvanično još nije optužen.

Ovo je prvi put da se neki predsjednik Gvatemale na funkciji pravno goni, mada je nekoliko šefova te države bilo optuženo za korupciju, ali poslije napuštanja te funkcije.

Korupcionaški skandal koji su otkrili tužioci i komisija UN koja istražuje kriminalne bande u Gvatemali, odnose se na to što su poslovni ljudi plaćali državnim zvaničnicima mito da izbjegnu plaćanje carina. Vjeruje se da je taj lanac oštetio državu za milione dolara.

Zbog skandal je već podnijela ostavku potpredsjednica Roksana Baldeti, čiji bivši lični sekretar se pominje kao organizator prevare. Ona je podnijela ostavku 8. maja i u zatvoru očekuje suđenje optužena da je uzela milione dolara mita. I ona kaže da nije kriva.

Demonstracije su skoro svakodnevne zbog tog skandala, i na ulicama Gvatemale se traži ne samo da predsjednik Perez Molina ode, već i da se odlože predsjednički izbori zakazani za nedjelju. Predsjednik kaže da bi odlaganje izbora bilo protivzakonito.

Perez Molina iz ustavnih razloga ne može da traži drugi mandat, a njegov nasljednik treba da preuzme dužnost u januaru.

Bonus video: