Kubanci konačno mogu u svoje hotele

„Pričajte tiho, ne pušite, ne ostavljajte smeće za sobom“, navodi se u programu. „Nadajmo se da će posjetioci kada se vrate kući moći da kažu da su vidjeli više od lijepih plaža i klasičnih automobila; nadajmo se da će moći da kažu kako Kubanci imaju lijepe manire“
0 komentar(a)
Varadero, Kuba, Foto: Reuters
Varadero, Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2015. 19:14h

Kubanci ovih dana masovno idu na plaže i u hotele prije mogućeg okončanja zabrane putovanja za SAD što bi otvorilo vrata američkim turistima i uticalo na porast cijena.

Do 2008. godine, komunistička vlada je branila Kubancima ulazak u turističke hotele. Od tada, industrija je šokirana koliko Kubanaca dolazi: prošle godine je 1,2 miliona Kubanaca boravilo u hotelima, što je 23 odsto više nego 2013.

Turistički zvaničnici su kazali da je i ove godine zabilježen značajan porast, ali nijesu naveli cifre.

Eksperti kažu da je veliki broj onih koji posjećuju plaže i hotele to sebi mogu da priušte jer dobijaju novac od rođaka koji žive u inostranstvu, naročito u SAD.

U jasnom pokazatelju da se vremena mijenjaju, državna televizija je nedavno je emitovala program u kojem informiše Kubance o pravilnom ponašanju ukoliko se odmaraju u istim odmaralištima kao stranci.

„Pričajte tiho, ne pušite, ne ostavljajte smeće za sobom“, navodi se u programu. „Nadajmo se da će posjetioci kada se vrate kući moći da kažu da su vidjeli više od lijepih plaža i klasičnih automobila; nadajmo se da će moći da kažu kako Kubanci imaju lijepe manire“.

Hoteli koji su ranije zabranjivali ulazak Kubancima, sada nude specijalne ponude za lokalce, prvenstveno da bi popunili sobe u mjesecima kada je slaba turistička posjeta.

Varadero, koji se nalazi oko 160 kilometara istočno od Havane, vodeće je kubansko odmaralište sa bijelim pijeskom i tirkizno plavom vodom. Najveći broj turista u Varaderu su Kanađani, dok su Kubanci na drugom mjestu.

Uprkos domaćem turističkom bumu, vikend u Varaderu je i dalje van domašaja većine Kubanaca čija je mjesečna plata u 2014. u prosjeku iznosila 24 dolara.

Na Kubu dolazi sve veći broj Amerikanaca. Eksperti predviđaju da će oko 150000 Amerikanaca posjetiti tu zemlju do kraja ove godine, što je značajno više od 91000 koliko ih je bilo 2014. Ta cifra će prema svim očekivanjima drastično rasti narednih godina.

U okviru pomirenja sa bivšim neprijateljem, predsjednik SAD Barak Obama je popustio restrikcije na putovanja u Kubu. Mada je turizam na Kubi za njih i dalje zabranjen, pojedini Amerikanci uspijevaju da posjete tu zemlju i da dođu do plaže.

Obama je već dozvolio direktne letove za Kubu, linije za kruzere i ferije dok god postoji obrazovna svrha za boravak posjetilaca u Kubi.

Obamina administracija, međutim, nije ni najmanje zainteresovana da krivično goni Amerikance koji odmaraju na Kubi.

Bonus video: