Izrael traži da UN ne istakne palestinsku zastavu

Palestinski ambasador Rijad Mansur rekao je Asošijeted presu da bi voleo da vidi te zastave povodom posjete pape Franje svjetskom tijelu 25. septembra, uoči samita svjetskih lidera
2 komentar(a)
Palestina, Foto: Shutterstock
Palestina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2015. 19:43h

Izrael je danas zatražio od lidera UN da odbace palestinski pokušaj da se njihova zastava istakne povodom predstojećeg skupa svjetskih lidera.

Izraelski ambasador u UN Ron Prosor optužio je Palestince u pismima generalnom seketaru svjetskog tela i predsjedniku Generalne skupštine da "pokušavaju na brzinu da izmjene dugotrajnu tradiciju UN kako bi osvojili političke poene".

Zastave sve 193 države članice vijore se ispred sjedišta UN u Njujorku i drugih kancelarija UN, ali nema zastava dvije zemlje posmatrača, koje nisu članice, Palestine i Vatikana, navodi Asošijeted pres. Palestinci traže odobrenje GS UN nacrta rezolucije koja bi omogućila da zemlje nečlanice takođe istaknu svoje zastave.

Palestinski ambasador Rijad Mansur rekao je Asošijeted presu da bi voleo da vidi te zastave povodom posjete pape Franje svjetskom tijelu 25. septembra, uoči samita svjetskih lidera. On je objasnio da će nacrt dati generalnom sekretaru 20 dana od usvajanja da ga primeni. Portparol GS UN je rekla da još nije određen datum glasanja o nacrtu rezolucije.

Nekoliko zemlja je iskazalo podršku za nastojanja Palestinaca da dobiju državnost, uključujući Svetu Stolicu. U maju je Vatikan zvanično priznao državu Palestinu u bilateralnom sporazumu. Mansur je rekao da je Vatikan izrazio podršku za isticanje zastava u principu, početkom avgusta. Međutim, prošle nedjelje je vatikanska misija u UN dijelila notu zemljama članicama s objašnjenjem da ona nije kosponzor nacrta rezolucije.

Potom je u petak Vatikan izdao saopštenje da po tradiciji samo zemlje članice ističu svoje zastave, ali je dodao da će prihvatiti svaku odluku UN o tome. U pismu izraelskog ambasadora se nastojanja Palestinaca opisuju kao "blatantni pokušaj otmice UN ".

"Kao vratar te institucije ja vas pozivam da odbacite to agresivno ponašanje", napisao je on.

Mansur je odvratio da je pismo izraelskog ambasadora puno fabrikacija i da je na zemljama članicama da odluče. On je naglasio da nacrt ima podršku velike većine država i da se zastave mogu brzo istaći, da već ima dodatnih stubova i da je sve spremno.

Bonus video: