NAKON SPORAZUMA SA SEULOM

Kim Džong Un otpustio visoke vojne zvaničnike

Lider Sjeverne Koreje je na sastanku Centralne vojne komisije Radničke partije Koreje pohvalio sporazum sa Seulom kao "ključni događaj" koji je "katastrofalne" međukorejske odnose vratio na put pomirenja
1 komentar(a)
Kim Džong UN, Foto: Reuters
Kim Džong UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2015. 07:35h

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un otpustio je nekoliko visokih vojnih zvaničnika, javila je državna novinska agencija KCNA, poslije sporazuma Pjongjanga i Seula kojim su smirene tenzije koje su prijetile da prerastu u oružani sukob.

Kim je na sastanku Centralne vojne komisije Radničke partije Koreje pohvalio sporazum sa Seulom kao "ključni događaj" koji je "katastrofalne" međukorejske odnose vratio na put pomirenja.

Kim je, takođe, otpustio članove Centralne vojne komisije, koja je bila zadužena za rješavanje najnovije krize sa Seulom, ali agencija KCNA ne precizira koliko je zvaničnika otpušteno niti razlog takve mjere. 

Agencija navodi da taj potez ukazuje da Kim smatra otpuštene zvaničnike odgovornim što je sukob skoro izmakao kontroli jer su podcijenili odgovor Seula na eksplozije mina.

Odnosi dva susjeda su se zaoštrili poslije eksplozije mina u pograničnom području, kada su povrijeđena dva južnkorejska vojnika, poslije čega je Seul, poslije 11 godina, ponovo počeo da emituje neprijateljsku propagandu sa zvučnika na granici.

Pjongjang je prijetio da će bombaradovati njihove zvučnike, a Kim je vojsci naredio da bude u punoj borbenoj gotovosti.

Zatim su dvije zemlje, kako je javio Seul, razmijenile artiljerijsku vatru.

Seul i Pjongjang su u ponedjeljak, poslije maratonskih pregovora, postigle sporazum kojim je Sjeverna Koreja pristala da izrazi žaljenje što su južnokorejski vojnici povrijeđeni u eksplozijama mina, a Južna Koreja se obavezala da ukloni zvučnike.

Preporučujemo za Vas