U septembru konferencija UN o manjinama na meti Islamske države

Fabijus je pred Savjetom bezbjednosti UN rekao da međunarodna zajednica treba da učini sve kako bi omogućila povratak manjina na Bliski istok, koje se pobjegle od napada Islamske države
0 komentar(a)
ISIL Raka, Foto: Beta/AP
ISIL Raka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.08.2015. 20:01h

Konferencija UN o manjinama koje su na meti Islamske države biće održana 8. septembra u Parizu, nekoliko mjeseci poslije rasprave o tom pitanju u Savjetu bezbjednosti UN, saopštio je danas francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

"U Parizu ću 8. septembra sa svojim jordanskim kolegom predsjedavati konferenciji UN, kako bismo izvukli zaključke poslije proljećnog zasjedanja i kako bismo predložili akcionu povelju", rekao je Fabijus.

On je na kraju jednonedjeljnih sastanaka sa ambasadorima u Francuskoj kazao da situacija nalaže hitnost, i da Francuska, "uprkos teškoćama" neće odustati.

Na sastanku u Parizu biće predstavnici 60 zemalja, nevladinih organizacija i agencija UN.

Fabijus je 27. marta pred Savjetom bezbjednosti UN rekao da međunarodna zajednica treba da učini sve kako bi omogućila povratak manjina na Bliski istok, koje se pobjegle od napada Islamske države.

On je tada predložio formiranje fonda za pomoć, kako bi se rekonstruisali regioni koji su opustošeni u akcijama Islamske države.

Bonus video: