Geun Hje: Nećemo prekinuti emitovanje propagandnih poruka

Njen poziv Pjongjangu dolazi u trenutku kada su dvije Koreje zastale u razgovorima na visokom nivou o okončanju vojnih prijetnji koji bi mogli da dovedu do oružanog sukoba na Korejskom poluostrvu
2 komentar(a)
Park Geun-hje, Foto: Reuters
Park Geun-hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 06:37h

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hje rekla je danas da Seul neće prekinuti emitovanje propagandnih poruka na granici dvije zemlje, ukoliko se Sjeverna Koreja "jasno ne izvini" za ono što Pjongjang vidi kao niz provokacija iz Seula.

"Sjeverna Koreja treba da uputi jasno izvinjenje i garantuje da neće biti daljih provokacija", rekla je Park bacajući krivicu na Pjongjang za izazivanje trenutne vojne krize "provokativnim aktivnostima".

Njen poziv Pjongjangu dolazi u trenutku kada su dvije Koreje zastale u razgovorima na visokom nivou o okončanju vojnih prijetnji koji bi mogli da dovedu do oružanog sukoba na Korejskom poluostrvu.

Razgovori dvije Koreje na visokom nivou počeli su subotu u pograničnom selu Panmunjom u cilju okončanja "napetog odmjeravanja" duž granice dvije zemlje na Korejskom poluostrvu, prenjela je agencija AFP.

Međutim, na razgovore su se "navukli oblaci" poslije južnokorejskih optužbi da Sjever navodno hoće da "potkopa pregovarački proces" pomeranjem dodatnih artiljerijskih jedinica na granici i isplovljavanjem na desetine podmornica iz luka.

Kriza na Korejskom poluostrvu počela je sa nedavnim eksplozijama mina na granici kada su teško povrijeđena dva južnokorejska vojnika.

Optužujući Pjongjang za postavljanje mina, Seul je uzvratio uključivanjem džinovskih zvučnika na granici koji su postavljeni prije više od jedne decenije i emitovanjem visokodecibelnih propagandnih poruka.

Pjongjang je negirao bilo kakvu svoju ulogu u eksplozijama mina i uputio ultimatum Jugu da zaustavi svoj "psihološki rat", ili će se suočiti sa oružanim napadom.

Bonus video: