Japan: Počele vojne vježbe na podnožju najpoznatijeg vulkana

Abeova vlada prethodno je usvojila novu bezbjednosnu politiku s reinterpretacijom Ustava zemlje poslije Drugog svjetskog rata koji je dozvoljavo vojsci Japana da koristi vojnu silu isključivo za samoodbranu
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2015. 12:20h

Japanska vojska pokrenula je danas manevre koji se svake godine održavaju na planini Fudži, a u vojnoj vježbi učestvuje oko 2.300 vojnika, saopšteno je u Tokiju.

Na vježbama koje se odvijaju na podnožju najpoznatijeg vulkana u Japanu, učestvuje 80 tenkova, 60 topova i 20 helikoptera.

Te godišnje vojne vježbe, koje će trajati četiri dana, dostupne su široj javnosti.

Japanski parlamentarni odbor usvojio je polovinom jula predlog zakona kojim bi se proširila uloga japanske vojske, za šta se zalagao vladajući blok premijera Šinza Abea uprkos protestima opozicionih poslanika i građana.

Abeova vlada prethodno je usvojila novu bezbjednosnu politiku s reinterpretacijom Ustava zemlje poslije Drugog svjetskog rata koji je dozvoljavo vojsci Japana da koristi vojnu silu isključivo za samoodbranu.

Predloženim zakonom, Japanu se takođe dozvoljava da brani napade na njegove saveznike - koncept koji se naziva kolektivnom samoodbranom.

Istovremeno s manevrima u Japanu, nekoliko desetina hiljada vojnika Južne Koreje i SAD počelo je juče zajedničke vojne vježbe, simulirajući invaziju Sjeverne Koreje na Seul, uprkos prijetnjama Pjongjanga koji je te vježbe ocijenio kao "objavu rata"

Ti manevri, koji će trajati do 28. avgusta, predstavljaju kompjutersku simulaciju u kojoj učestvuje 50.000 vojnika iz Južne Koreje i 3.000 Amerikanaca.

Galerija

Bonus video: